Νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Μία νέα γενιά φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά από το φάρμακο tamoxifen, ιδίως σε μετεμμηνοπασιακές γυναίκες, παρουσίασαν επιστήμονες από το νοσοκομείο University College Hospital του Λονδίνου, σε συνέδριο για τον καρκίνο που πραγματοποιείται στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Τα νέα αυτά φάρμακα, αναστολείς της Αρωματάσης, βρέθηκαν, μετά από κλινικές δοκιμές, ότι επιτυγχάνουν μεγαλύτερη συρρίκνωση των όγκων στο στήθος και ότι πέτυχαν μεγαλύτερη επιβίωση σε περισσότερες γυναίκες.

Οι κλινικές δοκιμές στις οποίες έγιναν, μετά από θεραπεία 30 μηνών με τα νέα φάρμακα και 33 μηνών παρακολούθησης, 317 από τις 3.125 γυναίκες σημείωσαν υποτροπή σε σχέση με τις 379 από τις 3.116 γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία με tamoxifen.

Σε μία άλλη έρευνα που πραγματοποθήθηκε σε 324 γυναίκες στα τελευταία στάδια της νόσου, σε 4 ευρωπαϊκές χώρες, οι αναστολείς της Αρωματάσης μείωσαν τους όγκους στο 60% γυναικών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης στις γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία με tamoxifen, ήταν 41%. Επιπλέον οι αναστολείς της Αρωματάσης αύξησαν και την επιβίωση.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το αν τα φάρμακα αυτά θα αντικαταστήσουν το tamoxifen, το οποίο αποτελεί σήμερα την πρώτη επιλογή για την καταπολέμηση των όγκων του στήθους.

Τα νέα φάρμακα φαίνεται να έχουν λιγότερες παρενέργειες από το tamoxifen, αν και φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση