Σεξ και άτομα με ειδικές ανάγκες

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας μας και η περιθωριοποίηση τους είναι ανεπίτρεπτη. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη σεξουαλική δραστηριότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες που εκφράζουν τη δυσκολία της κοινωνίας να αποδεχθεί τα άτομα αυτά ως ικανά για μία φυσιολογική ζωή Πολλοί άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι τα ΑΜΕΑ θα έπρεπε να ασχολούνται με πιο σημαντικά προβλήματα και όχι με το σεξ και τη σύναψη σχέσεων.

Μύθοι και δικαιώματα

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι τα ΑΜΕΑ δεν είναι ασεξουαλικά άτομα, ότι η αναπηρία τους δεν οδηγεί απαραίτητα σε σεξουαλική ανικανότητα και ότι δεν συνάπτουν σχέσεις μόνο μεταξύ τους.
Οι γονείς των ατόμων με ειδικές ανάγκες επιθυμούν για τα παιδιά τους τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όπως κάθε άλλος γονιός.
Τα σεξουαλικά τους δικαιώματα περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ενημέρωση, το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα το σύντροφο τους, να κάνουν ή όχι παιδιά, το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, της πρόσβασης σε οποιαδήποτε υπηρεσίας υγείας για τη συμβουλευτική τους γύρω από το σεξ και την αντισύλληψη. Τέλος έχουν το δικαίωμα να αναπτύσσουν ελεύθερα τις ικανότητες τους.

Κατάρριψη των στερεοτύπων

Στην εποχή μας τα ΑΜΕΑ δεν είναι ακόμα εντελώς ελεύθερα να ασκήσουν τα δικαιώματα τους, υπάρχει όμως κάποια σχετική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία δέκα χρόνια. Σταδιακά όλοι οι μύθοι και τα στερεότυπα θα καταργηθούν και η σωστή ενημέρωση θα δώσει τη θέση της στο σκοταδισμό και τις προλήψεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση