Βιταμίνη Α ή Ρετινόλη

Τί είναι

Η βιταμίνη Α λαμβάνεται σε δύο μορφές. Είτε σαν προσχηματισμένη βιταμίνη Α (Ρετινόλη) από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είτε σαν προβιταμίνη (καροτενοειδή με κύριο αντιπρόσωπο το β-καροτένιο) από τρόφιμα φυτικής προέλευσης και κυρίως λαχανικά και μερικά φρούτα.

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και αναπαραγωγή του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του επιθηλιακού ιστού. Σημαντικός είναι ο ρόλος της και στη λειτουργία της όρασης. Τα καροτενοειδή και κυρίως το β-καροτένιο έχει αναγνωριστεί σα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι το β-καροτένιο έχει αντικαρκινική δράση προφυλάσσοντας τον οργανισμό από την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Τι προκαλεί η έλλειψη της

Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όραση όπως ξηροφθαλμία. Ενα από τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Α είναι η δυσκολία προσαρμογής της όρασης σε χαμηλό φωτισμό. Ελλειψη της βιταμίνης Α, μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του οργανσμού (οστά, δόντια) και να οδηγήσει σε δερματικές διαταραχές (ξηροδερμία).

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήμστα στο συκώτι, το δέρμα και τα οστά ενώ τα πρώτα σημάδια είναι πονοκέφαλοι, διάρροιες, καθώς και διαταραχές της όρασης. Πολύ σημαντικός είναι ο έλεγχος πρόσληψης της βιταμίνης κατά την εγκυμοσύνη καθώς υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει την υπερδοδολογία με τερατογένεση. Συστήνεται λοιπόν στις έγκυες γυναίκες αλλά και σε αυτές που έχουν την πρόθεση να μείνουν έγκυοι να αποφεύγουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Α και να καταναλώνουν με μέτρο τις τροφές που είναι πλούσιες σε ρετινόλη. Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει με την προσχηματισμένη μορφή της βιταμίνης, το β-καροτένιο.

Πηγές

Πηγή βιταμίνης Α (ρετινόλης) αποτελούν το συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ πηγή β-καροτένιου αποτελούν τα καρότα, σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι αλλά και διάφορα φρούτα όπως τα βερύκοκκα.

Προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α

Βρέφη εώς 12 μηνών……………..350 μg (μικρογραμμάρια)
Παιδιά 1-3 ετών……………………400 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 11-14 ετών………………..600 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 15 ετών +…………………700 μg (μικρογραμμάρια)
Γυναίκες 15 ετών +……………….600 μg (μικρογραμμάρια)
Κύηση…………………………….+100 μg (μικρογραμμάρια)
Θηλασμός………………………..+100 μg (μικρογραμμάρια)

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση