ρυζονερο | ψωρα σκυλου | ολιστικη διατροφη τι ειναι | φλεγμονη στο εγκαρσιο κολον | βαρηκοΐα | πνευμονια

Σιδηροπενική δυσφαγία


Άλλες ονομασίες

Σύνδρομο Plummer-Vinson.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η σιδηροπενική δυσφαγία αποτελεί επακόλουθο της σιδηροπενίας (ελαττωμένη προσφορά σιδήρου στον μυελό των οστών προκειμένου να παράγει αιμοσφαιρίνη), και εκδηλώνεται κλινικά με δυσφαγία, λεία γλώσσα (η γλώσσα χάνει την «τραχιά» της όψη), και συγχειλίτιδα, αποτελεί δε προκαρκινική κατάσταση.

Παθογένεια

Η παθογένεια της νόσου οφείλεται στην ελαττωμένη προσφορά σιδήρου (Fe) στον μυελό των οστών προκειμένου αυτός να συνθέσει αιμοσφαιρίνη. Τα αίτια της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι πολλά: ελαττωματική απορρόφηση του από το έντερο, δίαιτα φτωχή σε σίδηρο, αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο λόγω π.χ. εγκυμοσύνης, χρόνιες αιμορραγίες κλπ. Τα συμπτώματα της νόσου οφείλονται τόσο στην αναιμία που προκαλείται λόγω της μειωμένης σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης, όσο και από την έλλειψη του σιδήρου από τους ιστούς.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της νόσου είναι η δυσφαγία, η λεία γλώσσα και η συγχειλίτιδα και οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου από τον ιστό που καλύπτει τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος (επιθηλιακός ιστός), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Ετσι η δυσφαγία που παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς προκαλείται από φλεγμονές στην περιοχή του φάρυγγα και του οισοφάγου (ο σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι). Η λεία γλώσσα εμφανίζεται στους περισσότερους ασθενείς. Η πάνω επιφάνεια της γλώσσας χάνει την «τραχιά» όψη της και αποκτά μια λεία και στιλπνή επιφάνεια που είναι και επώδυνη. Η συγχειλίτιδα τέλος είναι πληγές που εμφανίζονται στο σημείο που ενώνονται το πάνω με το κάτω χείλος. Προσβάλλονται κυρίως γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών. Η νόσος αυτή προδιαθέτει στην εμφάνιση καρκίνου στο άνω τμήμα του πεπτικού σωλήνα (κυρίως στον φάρυγγα και την γλώσσα) εφόσον υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία αποβλέπει στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου. Ετσι χορηγείται σίδηρος από το στόμα 100-200 mg την ημέρα ή παρεντερικά (με ενέσεις). Προσοχή χρειάζεται στην παρεντερική χορήγηση προκειμένου να μην χορηγηθούν υπερβολικές δόσεις σιδήρου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.