σκληροθεραπεια χρονος αποκαταστασης | τυφλο οργανο | χαμηλες σφυξεις | τραχειοβρογχίτιδα

Οδοντοστοιχίες Μερικές


Άλλες ονομασίες

Μηχανάκι, Βιτάλιουμ.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι μερικές οδοντοστοιχίες αποτελούν κατασκευές, που στηρίζονται σε εναπομείναντα δόντια, μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα στην θέση τους μέσα στο στόμα και σκοπό έχουν την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν.

Η μερική οδοντοστοιχία είναι η λύση επιλογής, όταν στο στόμα έχουν εναπομείνει μερικά δόντια στα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορούμε να στηρίξουμε ακίνητες κατασκευές (γέφυρες), δηλαδή κατασκευές που κολλιούνται μόνιμα στο στόμα (που είναι και πιο αποδεκτές από τους ασθενείς). Ο λόγος που δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε γέφυρες είναι ότι τα δόντια που θα τις στηρίξουμε δεν μπορούν ν’ αντέξουν λόγο περιοδοντίτιδας τις δυνάμεις που αυτές εξασκούν σ’ αυτά. Ετσι μετά από κάποιο διάστημα θ’ αρχίσουν να κουνιούνται, αν δεν κουνιούνται ήδη και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πέσουν. Η μερική οδοντοστοιχία από την άλλη πλευρά διαμοιράζει με πιο ήπιο τρόπο τις δυνάμεις που εξασκούνται στα δόντια κατά την μάσηση και έτσι τα δόντια δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την όποια σταθερότητα έχουν. Το μεγάλο μειονέκτημα των μερικών οδοντοστοιχιών είναι ότι οι ασθενείς δεν αποδέχονται εύκολα για λόγους αισθητικής, την ιδέα να βάζουν και να βγάζουν τα «δόντια τους». Είναι έργο του οδοντιάτρου να εξηγήσει στον ασθενή τα υπέρ και τα κατά των εναλλακτικών λύσεων και των προβλημάτων της κάθε μίας κατασκευής(γέφυρας – μερικής οδοντοστοιχίας), ούτως ώστε ο ασθενής, να μπορέσει να διαλέξει την λύση που του ταιριάζει, με πλήρη επίγνωση όμως του τι θα περιμένει από την επιλογή του.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες όπως είπαμε αποτελούν κατασκευές κινητές, δηλαδή μπαίνουν και βγαίνουν μέσα στο στόμα. Εχουν ένα μεταλλικό σκελετό από ειδικό κράμα, ο οποίος καλύπτεται από ένα ειδικό υλικό (ακρυλικό) που μιμείται το χρώμα των ούλων και στηρίζονται στα δόντια με ειδικά άγκιστρα ή συνδέσμους. Οι μερικές οδοντοστοιχίες συνηθίζονται εύκολα και αποκαθιστούν την λειτουργία της μάσησης, της ομιλίας αλλά και την αισθητική του προσώπου σε απόλυτα ικανοποιητικό επίπεδο. Η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη, αρκεί βέβαια να μην χαθούν τα δόντια στα οποία στηρίζονται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.