ποια ειναι τα δεκατα | στιγμα μεσογειακησ αναιμιασ | αιθερια ελαια σκορδο | ποσες θερμιδες ειναι ενα κιλο

Σιαλαδενίτιδα Υποτροπιάζουσα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η υποτροπιάζουσα σιαλαδενίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή κάποιου σιελογόνου αδένα συνήθως της παρωτίδας ή του υπογνάθιου η οποία χαρακτηρίζεται από διόγκωση του αδένα που πάσχει εξ’ αιτίας μερικής απόφραξης του αγωγού του, μέσα από τον οποίο περνάει το σάλιο για να βγεί στο στόμα..

Παθογένεια

Αποδίδεται σε συγγενή ή επίκτητη στένωση του αγωγού (εκφορητικού πόρου) του αδένα ή σε απόφραξη από λίθο, συνήθως μερική οπότε το σάλιο λιμνάζει μέσα στον αδένα με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών (στρεπτόκοκκων, πνευμονιόκοκκων ή και σταφυλόκοκκων). Οι υποτροπές είναι δυνατόν να προκαλέσουν ίνωση και ατροφία του αδένα.

Κλινική εικόνα

Παρουσιάζεται πρήξιμο του αδένα που διαρκεί συνήθως μερικές μέρες και μετά υποχωρεί εν μέρει και επανεμφανίζεται ξανά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Το πρήξιμο αυτό δεν αυξάνεται μετά από κάθε γεύμα. Ενδοστοματικά παρατηρείται συνήθως φλεγμονή του στομίου του εκφορητικού πόρου και ελαττωμένη ή και έλλειψη ακόμη έκκρισης σάλιου. Σε πίεση του πάσχοντος αδένα έχουμε βίαιη έξοδο σάλιου ή άλλων παθολογικών στοιχείων.

Διάγνωση

Με βάση την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή. Το σιελογράφημα μας βοηθάει στον καθορισμό της έκτασης της βλάβης του αδένα.

Αντιμετώπιση

Όταν υπάρχει σιαλόλιθος συνιστάται η αφαίρεση του. Όταν το αίτιο δεν είναι εμφανές γίνεται διερεύνηση του αγωγού του αδένα με ειδικά εργαλεία. Κατά την οξεία φάση χορηγούνται αντιβιοτικά (πενικιλλίνες).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.