μαντου | ερπης στα ουλα | ποια οργανα βρισκονται ανω δεξια της κοιλίας | εκολποματίτιδα | καταγμα εξω σφυρου

Γλώσσα Γεωγραφική


Άλλες ονομασίες

Μεταναστευτική γλωσσίτιδα

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Γεωγραφική γλώσσα λέγεται η γλώσσα που η πάνω επιφάνειά της παρουσιάζει αλλοιώσεις με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν παραμένουν σταθερές αλλά αλλάζουν θέση, μέγεθος ή σχήμα.

Παθογένεια

H γεωγραφική γλώσσα μπορεί να οφείλεται στo stress, σε τοπικούς ερεθισμούς ή ακόμη και να σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες.

Κλινική εικόνα

Η γεωγραφική γλώσσα παρουσιάζει ερυθρές περιοχές συνήθως κυκλικού σχήματος με λευκά όρια που αλλάζουν συνεχώς θέση, σχήμα ή μέγεθος. Ο ασθενής δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα πέρα από κάποια αίσθηση καψίματος μετά από λήψη ερεθιστικών τροφών ή ποτών ιδίως αν μαζί με την γεωγραφική γλώσσα συνυπάρχει και η οσχεοειδής γλώσσα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις που μεταναστεύουν.

Αντιμετώπιση

Δεν απαιτείται καμιά ιδιαίτερη θεραπεία. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις ερεθιστικές και ζεστές τροφές καθώς και τα αλκοολούχα ποτά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.