Τερηδόνα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η τερηδόνα είναι η νόσος των δοντιών. Η επίδραση της αρχίζει με την τοπική διάλυση των συστατικών του δοντιού, από τα οξέα που παράγουν διάφορα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο στόμα τα οποία καταναλώνουν υπολείμματα των τροφών που τρώμε.

Παθογένεια

Διάφορα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στόμα καταναλώνοντας υπολείμματα των τροφών που τρώμε και πιο συγκεκριμένα υδατάνθρακες (ιδίως γλυκόζη, δηλαδή ζάχαρη), παράγουν οργανικά οξέα τα οποία επιδρούν στο σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη) και το καταστρέφουν. Σχηματίζεται έτσι μια τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού η οποία με την πάροδο του χρόνου προχωρά όλο και πιο βαθιά μέσα στο δόντι καταστρέφοντας το.

Πρόληψη

Η στοματική υγιεινή, δηλαδή το πλύσιμο των δοντιών αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης της νόσου. Η φθορίωση επίσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα (2 φορές τον χρόνο) από τον οδοντίατρο, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της τερηδόνας. Πρέπει να ξέρουμε ότι η τερηδόνα είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί 100%.

Κλινική εικόνα

Στην αρχή η τερηδόνα εμφανίζεται σαν μια άσπρη κηλίδα στην μασητική ή τις πλάγιες επιφάνειες του δοντιού. Σ’ αυτό το στάδιο το πλύσιμο των δοντιών με φθοριούχες οδοντόκρεμες και η φθορίωση που γίνεται από τον οδοντίατρο μπορεί να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Αν η τερηδόνα δεν αναχαιτιστεί σ’ αυτό το στάδιο τρυπά το σμάλτο (αδαμαντίνη) και αρχίζει να προχωρά όλο και πιο βαθιά μέσα στο δόντι. Εμφανίζεται τότε σαν μια μαύρη τρύπα. Το πόσο μεγάλη ζημιά έχει γίνει στο δόντι δεν εξαρτάται από το μέγεθος της τρύπας που βλέπουμε.

Το δόντι από μέσα μπορεί να είναι «κούφιο» και μεις εξωτερικά να βλέπουμε μια μικρή τρύπα. Ο πόνος δυστυχώς αρχίζει όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει βαθιά μέσα στο δόντι και πλησιάζει στα νεύρα και στ’ αγγεία του δοντιού (πολφός).

Αν αφεθεί αθεράπευτη τότε μολύνεται ο πολφός ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος και το δόντι νεκρώνεται. Αν και πάλι δεν θεραπευτεί τότε πιθανόν να έχουμε την δημιουργία αποστημάτων, πρηξίματα κλπ.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα ή και ακτινογραφικά.

Αντιμετώπιση

Ο καθαρισμός της τερηδόνας με ειδικά εργαλεία από τον οδοντίατρο και το σφράγισμα του δοντιού είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η τερηδόνα να εξαπλώνεται.

Οσο πιο νωρίς δε γίνει αντιληπτή τόσο πιο εύκολα θεραπεύεται και τόσο πιο απλό είναι το σφράγισμα που γίνεται.

Αν η τερηδόνα πλήξει τον πολφό του δοντιού τότε χρειάζεται να γίνει ενδοδοντική θεραπεία στο δόντι.

Διαβάστε επίσης