κετοκοναζόλη | περιαρθρίτιδα ώμου συμπτωματα | εμβρυουλκια κινδυνοι | συμπτώματα ρήξης καισαρικής τομής

Τερηδόνα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η τερηδόνα είναι η νόσος των δοντιών. Η επίδραση της αρχίζει με την τοπική διάλυση των συστατικών του δοντιού, από τα οξέα που παράγουν διάφορα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο στόμα τα οποία καταναλώνουν υπολείμματα των τροφών που τρώμε.

Παθογένεια

Διάφορα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στόμα καταναλώνοντας υπολείμματα των τροφών που τρώμε και πιο συγκεκριμένα υδατάνθρακες (ιδίως γλυκόζη, δηλαδή ζάχαρη), παράγουν οργανικά οξέα τα οποία επιδρούν στο σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη) και το καταστρέφουν. Σχηματίζεται έτσι μια τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού η οποία με την πάροδο του χρόνου προχωρά όλο και πιο βαθιά μέσα στο δόντι καταστρέφοντας το.

Πρόληψη

Η στοματική υγιεινή, δηλαδή το πλύσιμο των δοντιών αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης της νόσου. Η φθορίωση επίσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα (2 φορές τον χρόνο) από τον οδοντίατρο, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της τερηδόνας. Πρέπει να ξέρουμε ότι η τερηδόνα είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί 100%.

Κλινική εικόνα

Στην αρχή η τερηδόνα εμφανίζεται σαν μια άσπρη κηλίδα στην μασητική ή τις πλάγιες επιφάνειες του δοντιού. Σ' αυτό το στάδιο το πλύσιμο των δοντιών με φθοριούχες οδοντόκρεμες και η φθορίωση που γίνεται από τον οδοντίατρο μπορεί να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Αν η τερηδόνα δεν αναχαιτιστεί σ' αυτό το στάδιο τρυπά το σμάλτο (αδαμαντίνη) και αρχίζει να προχωρά όλο και πιο βαθιά μέσα στο δόντι. Εμφανίζεται τότε σαν μια μαύρη τρύπα. Το πόσο μεγάλη ζημιά έχει γίνει στο δόντι δεν εξαρτάται από το μέγεθος της τρύπας που βλέπουμε. Το δόντι από μέσα μπορεί να είναι «κούφιο» και μεις εξωτερικά να βλέπουμε μια μικρή τρύπα. Ο πόνος δυστυχώς αρχίζει όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει βαθιά μέσα στο δόντι και πλησιάζει στα νεύρα και στ’ αγγεία του δοντιού (πολφός). Αν αφεθεί αθεράπευτη τότε μολύνεται ο πολφός ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος και το δόντι νεκρώνεται. Αν και πάλι δεν θεραπευτεί τότε πιθανόν να έχουμε την δημιουργία αποστημάτων, πρηξίματα κλπ.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα ή και ακτινογραφικά.

Αντιμετώπιση

Ο καθαρισμός της τερηδόνας με ειδικά εργαλεία από τον οδοντίατρο και το σφράγισμα του δοντιού είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η τερηδόνα να εξαπλώνεται. Οσο πιο νωρίς δε γίνει αντιληπτή τόσο πιο εύκολα θεραπεύεται και τόσο πιο απλό είναι το σφράγισμα που γίνεται. Αν η τερηδόνα πλήξει τον πολφό του δοντιού τότε χρειάζεται να γίνει ενδοδοντική θεραπεία στο δόντι.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.