πυλαία υπέρταση | σκληρη κοιλιά | μυες ποδιου | αποβολη αποξεση | κρυοσφαιριναιμία | συχνοουρια σκυλου

Ηπατίτιδα A


Άλλες ονομασίες

Λοιμώδης ηπατίτις, λοιμώδης ηπατίτιδα.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη απο τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Παθογένεια

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται απο την κοπρανοστοματική οδό και συνήθως εκδηλώνεται με επιδημίες. Ο ιός εισβάλλει σε όλο το σώμα αλλά προσβάλλει κυρίως το ήπαρ. ΄χει σχεδόν πάντα καλή έκβαση.

Πρόληψη

Η τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής πχ πλύσιμο χεριών, πλύσιμο λαχανικών και φρούτων, καθαρές τουαλέτες κα εμποδιζουν την εξαπλωση της νόσου . Υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του ιου που συνιστάται σε ορισμένες μόνον περιπτώσεις.

Κλινική εικόνα

Στην αρχή παρουσιάζεται κακουχία, ανορεξία, μυαλγία, εύκολη κόπωση, ναυτία, έμετοι και πυρετός. Βαθμιαία παρουσιάζεται πόνος στο άνω δεξιά τμήμα της κοιλιάς, ανορεξία, ίκτερος, ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία (οξεία ηπατίτιδα). Μετά 2 -6 εβδομάδες περίπου, εμφανίζονται σημεία ανάρρωσης και βαθμιαία επανέρχεται η όρεξη, υποχωρεί ο ίκτερος και ο πυρετός.
Σπάνιοτατα η νόσος μπορεί απο την πρώτη στιγμή της λοίμωξης να ακολουθήσει πολυ επιθετική μορφή (κεραυνοβόλος μορφή) με νέκρωση του ήπατος και να προχωρήσει σε κώμα και ενδεχομένως θάνατο.

Διάγνωση

Γίνεται με την ανεύρεση αντισωμάτων κατα του ιού στο αίμα.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ικανοποιητική θεραπεία μέχρις στιγμής, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος έχει καλή εξέλιξη. Στα μέτρα που λαμβάνονται κατά τη φάση της οξείας νόσου είναι κλινοστατισμός και ανάπαυση, αποφυγή λίπους και αλατιού στην τροφή. Η νόσος έχει άριστη πρόγνωση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.