Εχινόκοκκος – Εχινοκοκκίαση

Η εχινοκοκκίαση είναι μία παρασιτική νόσος του Ανθρώπου και των ζώων, που οφείλεται στο παράσιτο (ταινία) Echinococcus Granulosus.
Εστία μόλυνσης της νόσου αποτελεί ο Σκύλος που είναι και ο Τελικός Ξενιστής του παρασίτου αυτού. Ο Σκύλος μολύνεται όταν τρώει γόνιμες εχινοκοκκικές κύστεις που υπάρχουν κυρίως στα σπλάχνα και στούς ιστούς όλων των παραγωγικών ζώων (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια, χοίροι, κλπ).
Ο Σκύλος δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα από το παράσιτο αυτό. Το ζώο δηλαδή δεν νοσεί.
Αποβάλλει όμως τα αυγά του παρασίτου με τα κόπρανά του και διασπείρει έτσι το παράσιτο αυτό στο περιβάλλον.
Ο Ανθρωπος και τα υπόλοιπα ζώα μολύνονται από το παράσιτο και νοσούν, από τα αυγά του Εχινικόκκου που διασπείρει ο σκύλος στο περιβάλλον.
Η νόσος στον Ανθρωπο και τα υπόλοιπα (εκτός του σκύλου) ζώα, εκδηλώνεται από τη μηχανική πίεση των ιστών και την ατροφία τους, από τις κύστεις του παρασίτου. Τα διάφορα όργανα υφίστανται διάφορες λειτουργικές ανωμαλίες. Ετσι έχουμε την εκδήλωση πεπτικών, αναπνευστικών και νευρικών συμπτωμάτων.
Τα κλινικά συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα. Αυτά ποικίλλουν ανάλογα με το όργανο ή τα όργανα που παρασιτούνται από το παράσιτο. Τα όργανα που συνήθως προσβάλλονται είναι ο πνεύμονας, το ήπαρ, ο εγκέφαλος οι μύες, η σπονδυλική στήλη.
Η διάγνωση από τα συμπτώματα δεν είναι εύκολη. Στον Ανθρωπο χρησιμοποιούνται με επιτυχία διάφορες μέθοδοι εξέτασης στο αίμα.
Η θεραπεία του Ανθρώπου είναι κυρίως χειρουργική (αφαίρεση με μεγάλη δυσκολία των κύστεων).
Η πρόληψη περιλαμβάνει :
1. συχνή αποπαρασίτωση των σκύλων (κάθε 3 μήνες).
2. προσεκτική διατροφή των σκύλων (να μην τρώει τίποτα ωμό).
3. πολύ καλό πλύσιμο των ωμών λαχανικών που καταναλώνει ο άνθρωπος.

Διαβάστε επίσης