στην κνιδωση μπορει να επελθει εγκυμοσυνη | συνδρομο brugada | νοσο του κρον συμπτωματα | αρρυθμιες

Ικτερος


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ικτερος ονομάζεται η κιτρινωπή χρώση των ιστών του σώματος, τόσο του δέρματος όσο και των εσωτερικών οργάνων και είναι αποτέλεσμα της παρουσίας μεγάλων ποσοτήτων χολερυθρίνης στα εξωκυττάρια υγρά. Φυσιολογικά η τιμή της χολερυθρίνης στο πλάσμα είναι 0,5 mgr/100ml. Σε παθολογικές καταστάσεις όμως μπορεί να φθάσει τα 40mgr/ 100 ml.

Σχηματισμός χολερυθρίνης

Τα ερυθροκύτταρα έχουν μέσο όρο ζωής 120 ημέρες περίπου. Στο τέλος της ζωής τους, γίνονται εύθραυστα και απελευθερώνουν αιμοσφαιρίνη, η οποία φαγοκυτταρώνεται (καταστρέφεται) από ειδικά κύτταρα του οργανισμού. Η αιμοσφαιρίνη διασπάται σε σφαιρίνη και αίμη. Ο δακτύλιος της αίμης μετατρέπεται σε χολερυθρίνη, η οποία απελευθερώνεται στο πλάσμα. Στις επόμενες ώρες η χολερυθρίνη απορροφάται από τα ηπατικά κύτταρα, από τα οποία τελικά απεκκρίνεται στη χολή.

Αίτια ίκτερου

1. Αυξημένη καταστροφή ερυθροκυττάρων, οπότε συνυπάρχει και αυξημένη απελευθέρωση χολερυθρίνης στο πλάσμα (αιμολυτικός ίκτερος).
2. Απόφραξη των χοληφόρων πόρων, όπου δεν μπορεί να υπάρξει ανεμπόδιστη έκκριση της χολερυθρίνης στο έντερο (αποφρακτικός ίκτερος)
3. Βλάβη των ηπατικών κυττάρων (ηπατοκυτταρικός ίκτερος)

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.