αιμοσφαιρινοπαθεια Η | πονος στο στομαχι | αντισυλληπτικα mercilon | πολυποδες στα παιδια

Ατροφική ρινίτιδα


Πρόκειται για μόνιμη ατροφία του ρινικού βλεννογόνου με μετάπλαση του επιθηλίου του, εκφύλιση των αδένων του και επικάλυψη αυτού από δύσοσμες εφελκίδες. Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Οι εκδηλώσεις της νόσου είναι η έντονη δυσοσμία, η οποία είναι ανυπόφορη για τους γύρω, ενώ ο ίδιος ο άρρωστος δεν την αντιλαμβάνεται γιατί έχει χάσει την όσφρηση του.

Συνυπάρχουν αίσθημα απόφραξης της μύτης παρά την ατροφία λόγω της έλλειψης της αισθητικότητας του βλεννογόνου, και ξηρότητα στο φάρυγγα. Κατά την πρόσθια ρινοσκόπηση ανευρίσκεται έντονη διεύρυνση της κοιλότητα της μύτης (ορατό το οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα) και διαπιστώνεται η παρουσία των εφελκίδων, η αφαίρεση των οποίων ανακουφίζει.

Η νόσος είναι ανίατη και η θεραπευτική αγωγή αποβλέπει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Εφαρμόζονται ρινοπλύσεις και επαλείψεις του βλεννογόνου με βαζελίνη για την παρεμπόδιση του σχηματισμού εφελκίδων. Η σμίκρυνση του εύρους της ρινικής κοιλότητας επιχειρείται χειρουργικά με τοποθέτηση διάφορων υλικών (χόνδρος, οστό σιλικόνη) μεταξύ του ρινικού βλεννογόνου και του οστέινου τοιχώματος της μύτης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.