πατσας θερμιδες | ακροαστικα | αερια αιματος | σιροπια για το βηχα | ανεμογκαστρι στις γυναικες συμπτωματα

Στο προσκήνιο και πάλι ο αντικαπνιστικός νόμος και στο βάθος νέος φόρος στα τσιγάρα

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πρέπει να σας πω όμως, ότι ο «φόρος της αμαρτίας», δηλαδή ο φόρος στα τσιγάρα και στα ποτά, ο οποίος θα πηγαίνει αποκλειστικά για τις δαπάνες του συστήματος υγείας, είναι μία ιδέα που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες!»


Πηγή: Υπουργείο Υγείας - συνέντευξη τύπου

Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από την ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος HEART II. Την μελέτη επιμελήθηκε και παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης (πνευμονολόγος - εντατικολόγος, πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος).

Θυμωμένοι οι Έλληνες

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, οι Έλληνες έχουν μπει σε τροχιά εξευρωπαϊσμού και μείωσης του καπνίσματος και είναι πολύ θυμωμένοι με την μη εφαρμογή του νόμου για προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Ακόμη, πιστεύουν ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η μείωση του καπνίσματος και προτείνουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με κύρια στόχευση στην σχολική ηλικία.

84% των ελλήνων θεωρούν πολύ (65,4%) ή αρκετά σοβαρό (18,6%) τον εθνικό στόχο για την μείωση του καπνίσματος στην χώρα μας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα 2/3 των καπνιστών.

Νέος φόρος υπέρ... υγείας;

Η ανάγκη για έλεγχο του λαθρεμπορίου και αύξησης της τιμής των προϊόντων καπνού προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας του τόπου υπογραμμίζεται για ακόμη μια φορά, σύμφωνα παντα με τη σχετική μελέτη.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη να εφαρμοσθεί ο αντικαπνιστικός νόμος, αφού τώρα «είναι σαν να μην υπάρχει». Επίσης ξεκαθάρισε πως το υπουργείο του δεν έχει δεσμευθεί στην τρόικα για φόρο στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ. «Ο φόρος της αμαρτίας, δηλαδή ποτά και τσιγάρα, είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και όχι του Υγείας». Ωστόσο, πρόσθεσε «είναι μια ιδέα που έχει ηθική βάση».

Ολόκληρη η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.