Κύηση και HPV ή οξυτενή κονδυλώματα

Γενικά

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι λοιμώξεις, που οφείλονται σε έναν DNA ιό της ομάδας papova για αυτό και ονομάζονται Human Papillomavirus (HPV) . Eίναι οι πιο συχνές λοιμώξεις, από εκείνες που αναφέρονται ως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχουν ανακαλυφθεί περίπου 50 τύπου HPV, αλλά οι συχνότεροι, που συνδέονται με εξωφυτικές βλάβες είναι ο 6 και ο 11 ενώ ο 16 και 18 συνδέονται με νεοπλασίες του γεννητικού συστήματος. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μισχωτές βλάβες διαφορετικού μεγέθους, οι οποίες βρίσκονται συνήθως στο αιδοίο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας ή και στην περιπρωκτική περιοχή. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 2-8 μήνες.

Κλινική εικόνα

Οι βλάβες που προκαλούν στις εγκύους είναι ίδιες με τις βλάβες που προκαλούν στις μη εγκύους, απλώς τα κονδυλώματα επιδεινώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω της αυξημένης αιμάτωσης του γεννητικού συστήματος της μητέρας και τις αλλαγές που επέρχονται στο ανοσοποιητικό της σύστημα, με αποτέλεσμα την αύξηση του τοπικού πόνου, την πιθανή πρόκληση αιμορραγίας, έως και την απόφραξη του κόλπου. Μετά τον τοκετό όμως υποστρέφουν και υποχωρούν αυτόματα.

Επιδράσεις στο έμβρυο

Η μετάδοση της λοίμωξης στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ σπάνια. Συνήθως το έμβρυο ενδέχεται να προσβληθεί κατά τη διέλευσή του από τον πυελογεννητικό σωλήνα κατά τον τοκετό, οπότε και έρχεται σε επαφή με τις βλάβες της νόσου, όταν η λοίμωξη είναι ενεργός. Το αποτέλεσμα της λοίμωξης στο νεογνό είναι η πρόκληση μικρών βλαβών του δέρματος ή η πρόκληση κονδυλωμάτων του λάρυγγα ή του αναπνευστικού συστήματος (λαρυγγική ή αναπνευστική θηλωμάτωση.) Οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν είτε αμέσως μετά τον τοκετό είτε αργότερα με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στην ηλικία των 2-5 ετών.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης περιορίζεται στην επίθιξη με τριχλωροξικό οξύ, στην ηλεκτροκαυτηρίαση ή την κρυοπηξία, ενώ μέθοδο εκλογής είναι η καταστροφή των βλαβών με Laser, μέθοδος ωστόσο η οποία συνήθως εφαρμόζεται στο 3ο τρίμηνο της κύησης, καθώς οι συχνότερες παρενέργειές της είναι η πρόωρη ρήξη των υμένων του εμβρύου και η έκλυση πρόωρων ωδινών. Σημειωτέον ότι η ποδοφυλλίνη σε διάλυμα οινοπνεύματος ή ιωδίου είναι σκόπιμο να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω της τοξικής αντιμιτωτικής της δράσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολυνευρίτιδα της εγκύου και σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, ενώ σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας έχουν αναφερθεί και τερατογενετικές ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση