αφοδευση τα απο καθε γευμα | pia ine ta farmaka gia tin sxizofrenia | katagma exo sfirou

Κύηση και μυκόπλασμα

Τα μυκοπλάσματα είναι μικροοργανισμοί, που κατατάσσονται μεταξύ των βακτηριδίων και των ιών.

Γενικά

Τα μυκοπλάσματα είναι μικροοργανισμοί, που κατατάσσονται μεταξύ των βακτηριδίων και των ιών και οι οποίοι απομονώνονται στο αναπνευστικό και το γεννητικό σύστημα. Τα πιο συνήθη μυκοπλάσματα του γεννητικού συστήματος είναι το μυκόπλασμα Hominis, το μυκόπλασμα Ureaplasma urealyticum και το μυκόπλασμα genitalium. Το τελευταίο μπορεί να επιφέρει πυελικές φλεγμονές, ενώ τα δύο πρώτα είναι υπεύθυνα για πολύ σοβαρές επιπλοκές της κύησης, όπως αυτόματες αποβολές, αύξηση της μητρικής και περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενδομήτριο θάνατο, χοριοαμνιονίτιδα, ενδομητρίτιδα της λοχείας, γέννηση λιποβαρών νεογνών.

Διάγνωση

Η διάγνωση της παρουσίας των μυκοπλασμάτων γίνεται με ειδικές καλλιέργειες σε υγρό του κόλπου και του τραχήλου.

Επιδράσεις στο έμβρυο

Οι επιπτώσεις των μυκοπλασμάτων στην εγκυμοσύνη δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί. Εχει προκύψει αιτιολογική σχέση ανάμεσα σε αυτά και στην πρόκληση καθ' έξη αποβολών, ενώ το μυκόπλασμα Hominis θεωρείται αιτιολογικός παράγοντας για ενδοαμνιακή λοίμωξη και πρόκληση αμνιονίτιδας και επιλόχειας λοίμωξης. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι το ποσοστό αυτού του μυκοπλάσματος, που απομονώθηκε σε ασθενείς εγκύους ή λεχωίδες ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό, που απομονώθηκε σε υγιείς.

Επιδράσεις στο νεογνό

Τα νεογνά μολύνονται από τον τράχηλο και τον κόλπο της μητέρας. Αναφέρεται ότι το ένα στα τρία θήλεα νεογνά, που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, παρουσιάζουν αποικισμό των μυκοπλασμάτων στον κόλπο. Γενικά τα μυκοπλάσματα, που μολύνουν το νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού δε θεωρούνται αίτια σοβαρής λοίμωξης, όπως η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία. Ωστόσο το μυκόπλασμα Hominis έχει απομονωθεί στον εγκεφαλονωτιαίο υγρό νεογνών με μηνιγγίτιδα ενώ το Ureaplasma urealyticum έχει απομονωθεί σε καλλιέργειες του ρινοφάρυγγα νεογνών με πνευμονία.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία των μυκοπλασμάτων στις μη εγκύους γίενται με τετρακυκλίνες και τα παράγωγά τους, αλλά επειδή αυτά είναι αντιβιοτικά που η χορήγησή τους κατά τη διάρκεια της κύησης αντενδείκνυται, αντί αυτών στη κύηση χορηγείται η ερυθρομυκίνη και η κλινδαμυκίνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.