εξελκωσεις βλενογοννες | απονευρωση | χοληστερινη | μεσοπνευμονιο | χαμηλη χοληστερολη | ika.agjelaki

Κοινό κρυολόγημα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη με ρινοιούς, κοροναιούς, τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου, τους ιούς παραινφλουέντζας.

Παθογένεια

Μεταδίδεται εύκολα με τα σταγονίδια της αναπνοής και του βήχα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το κρύο είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου (αλλά και άλλων ιώσεων).

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει απο το κοινό κρυολόγημα.

Κλινική εικόνα

Είναι μια οξεία μεταδοτική νόσος με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα, συνάχι) αλλά και γενικά συμπτώματα, όπως πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, κρυάδες και πόνους στους μύες (μυαλγίες). Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 3-4 ημέρες. Αλλες φορές μπορεί το χρονικό διάστημα αυτό να παρατείνεται. Είναι μια καλοήθης νόσος που αυτοϊάται σύντομα.

Διάγνωση

Απομόνωση των ιών στο ρινοφάρρυγγα με καλλιέργεια και ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα.

Αντιμετώπιση

Για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού (το κοινό κρυολόγημα δεν αποτελεί εξαίρεση) δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Συνήθως, όπως λέμε, αυτοϊώνται, δηλαδή ο άρρωστος γίνεται καλά χωρίς κάποια ειδική παρέμβαση μετά από λίγες ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται «υποστηρικτική» θεραπεία. Η ανάπαυση είναι πάντα απαραίτητη. Η χορήγηση υγρών (νερό, χυμοί φρούτων) βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό που έχει χάσει υγρά λόγω του πυρετού. Αντιπυρετικά χορηγούνται για την διατήρηση του πυρετού σε χαμηλά επίπεδα. Ενοχλητικά συμπτώματα όπως ο ξηρός βήχας, η ρινική συμφόρηση και η καταροή (συνάχι) μπορούν να απαλυνθούν.

Πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από κάποιο απο τους προαναφερθέντες ιούς και όχι από μικρόβιο. Ετσι - όπως συχνά λέγεται αλλά σπάνια εφαρμόζεται - τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της νόσου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.