κινησιοθεραπεια | ερυθρα και λευκα στην εγκυμοσύνη | θηλωμα στοματος | ψοιτης μυς ανατομια

Τι είναι τα ακροαστικά;


Με τον όρο "ακροαστικά" εννοούμε τα ακροαστικά ευρήματα, ό,τι ακούει δηλαδή ο γιατρός συνήθως με το στηθοσκόπιο κατά την ακρόαση του θώρακα. Στη συνείδηση των περισσοτέρων μας είναι συνυφασμένα με κάποιο σοβαρό κρυολόγημα.

Η ακρόαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κλινικής εξέτασης. Οταν ο γιατρός ακούει τους πνεύμονες με το στηθοσκόπιο σε γενικές γραμμές τα παθολογικά ευρήματα που ενδέχεται να ακούσει χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) ήχοι που μοιάζουν "σαν να ρίχνει κανείς αλάτι στη φωτιά". Αυτοί λέγονται τρίζοντες ήχοι και συνήθως σημαίνουν κάποιο σοβαρό κρυολόγημα.

β) ήχους που μοιάζουν με "σφύριγμα" και σημαίνουν κατά κανόνα αυτό που λέμε βρογχόσπασμο, δηλαδή στένωση των βρόγχων (μόνιμη ή παροδική). Παρατηρούνται σε ασθενείς με άσθμα οι οποίοι ενδέχεται να τους ακούνε και μόνοι τους σε κάποιες περιπτώσεις. Τους περιγράφουν μάλιστα με τον χαριτωμένο όρο της καθομιλουμένης σαν... "γατάκια", μιας και θυμίζουν τους ήχους του συμπαθούς κατοικιδίου!

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.