Τρυπτοφάνη: Το μυστικό για έναν καλό ύπνο

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ παρά την κουραστική μέρα που είχατε, τότε πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας μερικά τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να σας πάρει ο ύπνος μόλις ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.

Σε όλους είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή εφοδιάζει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενισχύει την άμυνα του ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα άριστο όπλο κατά της αϋπνίας.

Μία από τις πιο “υπνωτικές” ουσίες είναι η τρυπτοφάνη, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να παράγει ο εγκέφαλος τη μελατονίνη. Η τρυπτοφάνη αποτελεί ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός και χρειάζεται να τα λαμβάνει έτοιμα από τις τροφές.

Την τρυπτοφάνη μπορεί κανείς τη βρει πολύ εύκολα σε τροφές όπως στις μπανάνες, στα σύκα, στο τυρί από ανθόγαλα γνωστό σαν cottage cheese, στα αυγά, στους αποξηραμένους χουρμάδες, στο βοδινό κρέας, τη γαλοπούλα και το γάλα.

Στο θέμα του ύπνου δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο το πόσες ώρες θα κοιμηθούμε αλλά το πόσο καλά. Το κλειδί λοιπόν για ένα ξεκούραστο ύπνο είναι τα συστατικά που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας να είναι αυτά που δεν προκαλούν αϋπνία όπως για ποαράδειγμα η καφεΐνη, η οποία δεν περιέχεται μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα και στη σοκολάτα.

Ισως τελικά ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο να μην είναι τόσο κακή ιδέα αν θέλουμε να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση