Πρόωρος τοκετός

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που γίνεται πριν από την 36ην εβδομάδα της κύησης και το βάρος του νεογέννητου είναι μικρότερο από 2,500 gr. Το ποσοστό του πρόωρου τοκετού είναι 12% στο σύνολο των κυήσεων και ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την περιγεννητική θνησιμότητα.

Αίτια του πρόωρου τοκετού

Τα γνωστά αίτια του πρόωρου τοκετού οφείλονται στη μητέρα, στην εμβρυοπλακουντιακή μονάδα, σε ιατρογενείς και σε περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Από την πλευρά της μητέρας, αίτια για πρόωρο τοκετό είναι το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η αγαμία και η κακή κατάσταση του γάμου, η ηλικία της μητέρας κάτω από 20 και πάνω από 35 ετών, οι γυναίκες με χαμηλό ανάστημα και μικρό βάρους σώματος πριν από την κύηση, η λευκή φυλή, το βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό, δηλαδή η ύπαρξη ιστορικού έκτρωσης, αποβολής, ενδομητρίου θανάτου του εμβρύου κ.λπ. Επίσης, οι συστηματικές παθήσεις, όπως η αναιμία, οι παθήσεις του ήπατος, η αναπνευστική ανεπάρκεια, τα ενδοκρινικά νοσήματα, όπως υπερθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών έχουν σχέση με την προωρότητα, καθώς και η ανεπαρκής ιατρική παρακολούθηση, οι μαιευτικές επιπλοκές της παρούσας κύησης, οι οξείες χειρουργικές παθήσεις κατά την κύηση, οι ανωμαλίες της διάπλασης της μήτρας και η ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου.

Από μέρους της εμβρυοπλακουντιακής μονάδας αίτια είναι η πολύδυμη κύηση, το πολυάμνιο, η ισχιακή προβολή του εμβρύου, οι ανωμαλίες της διάπλασης του εμβρύου. Επίσης, οι φλεγμονές της εμβρυοπλακουντιακής μονάδας, ο προδρομικός πλακούντας, η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα και η πρόωρη ρήξη των υμένων.

Τα ιατρογενή αίτια είναι η πρόωρη πρόκληση τοκετού δηλαδή από λαθεμένη εκτίμηση και από αναγκαστική πρόκληση τοκετού λόγω επικείμενου εμβρυϊκού θανάτου όπως μπόρει να συμβεί σε διαβητικές εγκύους, σε ευαισθητοποίηση στον παράγοντα Rhesus, σε βαρά προεκλαμψία, σε πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα κ.α. Επίσης, πρόωρο τοκετό μπορεί να προκαλέσει η εκτέλεση διαφόρων θεραπευτικών και διαγνωστικών επεμβάσεων κατά την κύηση.

Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε περιοχές με αυξημένη μόλυνση του περιβάλλοντος, παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα πρόωρων τοκετών.

Διάγνωση του πρόωρου τοκετού

Η διάγνωση του πρόωρου τοκετού στηρίζεται στην ύπαρξη συστολών του μυομητρίου με συχνότητα 8 συστολές την ώρα, σε συνδυασμό με πρόωρη ρήξη των υμένων ή με διαστολή του τραχηλικού στομίου μεγαλύτερη των 2 cm και εξάλειψη κατά 80% ή προοδευτική μεταβολή των ανατομικών χαρακτηριστικών του τραχήλου.

Πρόληψη του πρόωρου τοκετού

Η πρόληψη του πρόωρου τοκετού γίνεται με την αντιμετώπιση των καταστάσεων που τον προκαλούν. Σε περιπτώσεις με βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό επιβάλλεται η διερεύνηση για την ανεύρεση των αιτίων και η θεραπευτική αντιμετώπιση τους, ώστε να διασφαλιστεί η ομάλη εξέλιξη μίας νέας κύησης.

Επίσης, η καλή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, η καθημερινή ανάπαυση και ο περιορισμός της καθημερινής δραστηριότητας, η έγκαιρη αντιμετώπιση των παθολογικών επιπλοκών και της διάγνωση της δίδυμης και πολύδυμης κύησης, αποτελούν βασικά στοιχεία για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Αλλα προληπτικά μέτρα είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η συστηματική διερεύνηση για μικροβιουρία και φλεγμονές των γεννητικών οργάνων, η περίδεση του τραχήλου, σε περίπτωση ανεπάρκειας του, η άμεση αντιμετώπιση των αιμορραγιών της κύησης και η χορήγηση μητροχαλαρωτικών φαρμάκων.

Θεραπεία του πρόωρου τοκετού

Μετά την διάγνωση του απειλούμενου πρόωρου τοκετού και προσδιορισμού του αιτίου που τον προκάλεσε, εφαρμόζεται η θεραπευτική αντιμετώπιση του, που περιλαμβάνει την ανάπαυση της εγκύου με ενυδάτωση και τη χορήγηση τοκολυτικής αγωγής, δηλαδή χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τον τοκετό.
Η τοκολυτική αγωγή δεν πρέπει να χορηγείται πριν την 20η και μετά την 36η εβδομάδα της κύησης, όταν υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο, όταν υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου που είναι ασυμβίβαστες με την ζωή, σε βαριά προεκλαμψία και εκλαμψία, σε μεγάλη αιμορραγία και σε χοριοαμνιονίτιδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση