ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα καλείται η προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου μιας άρθρωσης.

Γενικά

Είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας και αφορά συνήθως αρθρώσεις που υπόκεινται σε χρόνια καταπόνηση (π.χ ισχία, γόνατα). Στην ανάπτυξη της συμβάλλουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως συγγενείς ανωμαλίες της άρθρωσης, τραυματισμοί, διαταραχή της αιματώσεως των αρθρικών επιφανειών, φλεγμονές. Φαίνεται ότι και γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

Κλινική εικόνα

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος ο οποίος εκδηλώνεται μετά από κούραση, αργότερα όμως και κατά την ανάπαυση (rest pain) και συνοδεύεται, όταν η πάθηση προχωρήσει, από περιορισμό των κινήσεων της άρθρωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στη κλινική εικόνα και τον ακτινολογικό έλεγχο.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται απ’ το στάδιο εξέλίξης της νόσου και από την άρθρωση που έχει προσβληθεί.

Στα πρώιμα στάδια συνιστάται αποφυγή κόπωσης ελάττωση του βάρους του σώματος, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπεία και συχνή παρακολούθηση.

Εφ’ όσον τα συμπτώματα δεν υποχωρούν αλλά επιδεινώνονται και η ακτινολογική εικόνα χειροτερεύει τότε γίνεται αναγκαία η χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει οστεοτομίες, ολικές αρθροπλαστικές και αρθροδέσεις. Η ολική αρθροπλαστική γίνεται με επιτυχία στο ισχίο, στο γόνατο και στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών ενώ στις άλλες αρθρώσεις δεν γίνεται τόσο συχνά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση