ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ | αιμαγγειωμα στο ηπαρ | ορθοστατικη υποταση συμπτωματα | εξετασεις για στιγμα | μηνισκος

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα καλείται η προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου μιας άρθρωσης.

Γενικά

Είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας και αφορά συνήθως αρθρώσεις που υπόκεινται σε χρόνια καταπόνηση (π.χ ισχία, γόνατα). Στην ανάπτυξη της συμβάλλουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως συγγενείς ανωμαλίες της άρθρωσης, τραυματισμοί, διαταραχή της αιματώσεως των αρθρικών επιφανειών, φλεγμονές. Φαίνεται ότι και γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

Κλινική εικόνα

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος ο οποίος εκδηλώνεται μετά από κούραση, αργότερα όμως και κατά την ανάπαυση (rest pain) και συνοδεύεται, όταν η πάθηση προχωρήσει, από περιορισμό των κινήσεων της άρθρωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στη κλινική εικόνα και τον ακτινολογικό έλεγχο.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται απ’ το στάδιο εξέλίξης της νόσου και από την άρθρωση που έχει προσβληθεί.

Στα πρώιμα στάδια συνιστάται αποφυγή κόπωσης ελάττωση του βάρους του σώματος, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπεία και συχνή παρακολούθηση.

Εφ’ όσον τα συμπτώματα δεν υποχωρούν αλλά επιδεινώνονται και η ακτινολογική εικόνα χειροτερεύει τότε γίνεται αναγκαία η χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει οστεοτομίες, ολικές αρθροπλαστικές και αρθροδέσεις. Η ολική αρθροπλαστική γίνεται με επιτυχία στο ισχίο, στο γόνατο και στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών ενώ στις άλλες αρθρώσεις δεν γίνεται τόσο συχνά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.