Τι είναι το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ;

Η απότομη διακοπή των οινοπνευματωδών ποτών σε άτομο που κάνει κατάχρηση αλκοόλ και είναι εξαρτημένο, μπορεί να συνοδευτεί από την κατάσταση που λέγεται “σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ”.

Μερικές ώρες (8-12) μετά την τελευταία κατανάλωση αλκοόλ το άτομο εμφανίζει εφιδρώσεις, ναυτία και τρεμούλα. Συχνά υπάρχουν κράμπες και έμετος. Σε βαρύτερες περιπτώσεις εμφανίζονται σπασμοί, σύγχυση και ψευδαισθήσεις που οδηγούν στην κατάσταση που φέρει το όνομα “τρομώδες παραλήρημα” (delirium tremens). Πρόκειται για κατάσταση που απαιτεί αντιμετώπιση στο νοσοκομείο.

Για την αντιμετώπισή του χορηγούνται ηρεμιστικά και βιταμίνες. Χρειάζεται τη συνδυασμένη θεραπευτική προσέγγιση από παθολόγο για τις οργανικές διαταραχές και ψυχίατρο ή και ψυχολόγο για την ψυχική υποστήριξη του ασθενούς. Συνήθως διαρκεί 4-5 ημέρες.

Ο αλκοολισμός, δηλαδή η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών και η εξάρτηση που δημιουργείται, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη σύγχρονη κοινωνία. Πρόκειται για ένα περισσότερο κοινωνικό και λιγότερο ιατρικό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση