Γυμναστική σαν τρόπος ζωής

Συνήθως θυμόμαστε τη γυμναστική, όταν το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και η γνωστή υστερία μας έχει καταλάβει. Τα «ωραιότερα κορμιά του κόσμου» παρελαύνουν προκλητικά στην οθόνη της T.V. κι εμεις συνειδητοποιούμε ξαφνικά ότι το στομαχάκι μας δεν είναι tres chic κι η καταραμένη κυτταρίτιδα επιμένει να είναι εκεί.

Τέτοιες μαύρες σκέψεις επισκιάζουν τη χαρά των ανέμελων εξορμήσεων στις πλάζ και οδηγούν σε λύσεις απελπισίας. Εξαντλητικές δίαιτες και εξουθενωτικά προγράμματα γυμναστικής της τελευταίας στιγμής, που έχουν μάλλον αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την υγεία όσο και για την εμφάνισή μας.

Χίλιοι και ένας λόγοι για να γυμναστούμε

Η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης είναι ένας καλός λόγος για να ασκείται κανείς. Μήπως όμως τα «υπόλοιπα» ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης θα έπρεπε να αποτελούν ισχυρότερο κίνητρο;

Με την άσκηση βελτιώνεται η αιμάτωση και η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνεται η μάζα, η δύναμη, η ελαστικότητα και η απόδοση των μυών, οι αρθρώσεις αποκτούν μεγαλύτερη ευκαμψία, η οστική μάζα διατηρείται σταθερή.

Τα παραπάνω συμβάλλουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και στην πρόληψη των νόσων του μυοκαρδίου.

Περιορίζουν τους τραυματισμούς των μυών, των γονάτων, τους πόνους στη μέση, καθυστερούν ή αποτρέπουν την οστεοπόρωση.

Η άσκηση, εκτός από προληπτικό, αποτελεί και θεραπευτικό μέσο διαφόρων παθήσεων όπως είναι η ισχαιμική νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, οι πνευμονοπάθειες, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και το άγχος.

Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πέρα απο την ψυχολογική βοήθεια που προσφέρει, βελτιώνει σημαντικά τις δεξιότητες και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας έως και την τρίτη ηλικία η φυσική άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Συμβάλλει καθοριστικά στην σωματική και ψυχική διάπλαση των παιδιών, διατηρεί υγιές και όμορφο το σώμα των ενηλίκων και επιβραδύνει τη φυσιολογική βιολογική φθορά της τρίτης ηλικίας.

Συμβουλές για σωστή και ασφαλή γυμναστική

α. Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες

β. Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για να γυμναστείτε αποτελεσματικά και ακίνδυνα. Οι συμβουλές του ειδικού θα σας βοηθήσουν να εξατομικεύσετε το πρόγραμμα γύμνασης και να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες και στόχους.

γ. Ο υπερβολικός και λανθασμένος τρόπος γύμνασης μπορεί να επηρρεάσει αρνητικά την υγεία ανεξάρτητα από τις πιθανές βελτιώσεις στην εξωτερική εμφάνιση, οι οποίες συνήθως είναι πρόσκαιρες

δ. Προγράμματα που υπόσχονται θαύματα σε σύντομο χρόνο, είναι μύθοι και σύντομα θα σας απογοητεύσουν . Η υγεία και η ομορφιά, όπως και άλλωστε και όλα ταγαθά, «κόποις κτώνται».

ε. Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος (αερόβια άσκηση), χωρίς όμως να παραμελείτε τη μυική ενδυνάμωση και την ευκινησία των αρθρώσεων.

στ. Μη γυμνάζετε επίμονα συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ξεχνώντας τα υπόλοιπα. Βασική προυπόθεση για να είναι το σώμα όμορφο είναι η αρμονία.

ζ. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας και μην ασκείστε για να γίνετε τοπ-μόντελ.Ο σωματότυπος του καθένα έχει προδιαγραφεί από την γέννηση του, όλα μπορούν να βελτιωθούν από λίγο έως πολύ αλλά ριζικές αλλαγές προς το τέλειο δεν γίνονται.

Καλή αρχή, λοιπόν!

Για να ξεκινήσετε επιλέξτε έναν τρόπο άσκησης ταιριαστό σε σας. Φροντίστε αυτό που κάνετε να σας ευχαριστεί, να σας τονώνει και να μην δημιουργεί άγχος. Προσέξτε ιδιαίτερα αυτό το σημείο αν θέλετε να συνεχίσετε αυτό που αρχίσατε.

Θυμηθείτε οτι η άθληση πρέπει να σκοπεύει στην υγεία, στην ισορροπία και στην ομορφιά του σώματος μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση