Οι υπερβολές των γιορτών και τα περιττά κιλά

Οι υπερβολές των γιορτών και τα περιττά κιλάΤα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέρασαν και οι πιο πολλοί από εμάς είτε στο σπίτι μας είτε σε κάποιο εστιατόριο, απολαύσαμε ένα ή και…. περισσότερα πλούσια γεύματα. Οι γιορτές όμως συνεχίζονται. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα εορταστικά γεύματα στα οποία δεν μπορούμε φυσικά να αντισταθούμε. Και επειδή δεν είναι πολύ ευχάριστο να μην ανεβαίνει το φερμουάρ στο φόρεμα ή να μην κουμπώνει το κουμπί στο παντελόνι του κουστουμιού, πρέπει να οργανωθούμε άμεσα.

Τα πράγματα δεν είναι και πολύ δύσκολα. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξέρετε ότι μεσολαβούν κάποιες ημέρες οι οποίες μπορούν κάλλιστα να σας βοηθήσουν να βάλετε τα πράγματα σε τάξη. Για αυτές τις ημέρες ξεχάστε το κρέας. Επιλέξτε, όσο είναι δυνατόν, να φάτε στο σπίτι σας και όχι έξω. Οι καλύτερες επιλογές για το κυρίως γεύμα είναι τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια. Μπορείτε λοιπόν για παράδειγμα να φάτε κάποιο “χειμερινό” λαδερό τη μία ημέρα, όπως σπανακόρυζο ή πρασσόρυζο και μία άλλη ημέρα να επιλέξετε κάποιο όσπριο σούπα, π.χ. φακές, ρεβύθια ή φασολάδα.. Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με λίγο τυρί ή μερικές ελιές και φυσικά με ψωμί το οποίο δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι, αρκεί να περιοριστείτε σε μία ή δύο φέτες. Τις άλλες δύο ημέρες επιλέξτε κάποιο ζυμαρικό απλά μαγειρεμένο όπως ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας ή απλά μακαρόνια μόνο με λίγο τυρί τριμμένο. Πολύ καλή επιλογή αποτελεί και το ψάρι είτε ψητό είτε σούπα.

Οσον αφορά το πρωινό σας δε χρειάζεται να συνοδεύετε τον καφέ σας με μελομακάρονο ή κουραμπιέ. Αφήστε για λίγο τα γλυκά στην άκρη. Προτιμήστε γάλα, με μειωμένα λιπαρά, σκέτο ή με δημητριακά ή ένα χυμό. Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάποιο Χριστουγεννιάτικο γλυκό γιατί το “επιβάλλουν” οι ημέρες αφήστε το για το απόγευμα όπου μάλλον θα σας πιάσει κάποια “κρίση υπογλυκαιμίας”.

Στη δουλειά ή στο σπίτι επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή χυμούς για να αντιμετωπίστε την πείνα. Στο γραφείο ή στο δρόμο πάντα πολύ καλή επιλογή αποτελεί το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Μην παρασύρεστε από τα διάφορα κεράσματα των ημερών. Τα γλυκά προσφέρουν μόνο “κενές θερμίδες” και δε σας χορταίνουν.

Για βραδινό επιλέξτε κάτι ελαφρύ όπως μια σούπα, ένα απλό τοστ, ή το κλασσικό πλέον γιαουρτάκι με ψωμί ή παξιμάδι.

Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε κάποια αυστηρή και στερητική δίαιτα μέσα σε αυτές τις ημέρες. Οι δίαιτες αστραπή δε βοηθούν την κατάσταση γιατί θα ξαναπάρετε πολύ εύκολα το βάρος που χάσατε. Φροντίστε απλά να μην πάρετε βάρος και παράλληλα να κάνετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση