Γιορταστικοί πειρασμοί

Γιορταστικοί πειρασμοίΠοιός μπορεί να αντισταθεί άραγε στους γευστικούς πειρασμούς των εορτών; Πως είναι δυνατόν να αγνοήσει κανείς όλα αυτά τα γλυκά και τις λιχουδιές που τον περιτριγυρίζουν; Πολύ δύσκολα μάλλον. Το κλίμα των ημερών βέβαια επιτρέπει κάποιες ελαφρές παρεκτροπές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απόλαυση δεν σημαίνει κατάχρηση. Η ποικιλία των γεύσεων, συνδυασμένη με το μέτρο και την ισορροπία στην κατανάλωση, θα μας χαρίσουν γαστρονομικές απολαύσεις, που όμως δεν θα συνοδεύονται από στομαχικούς πόνους, δυσπεψίες και πονοκεφάλους, συχνή κατάληξη των εορταστικών γευμάτων.

Οι ειδικοί σε μια προσπάθεια να μας προειδοποιήσουν και να μας προφυλάξουν από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της λαιμαργίας, προσπαθούν με χρήσιμες συμβουλές να μας δώσουν κάποιες καλές ιδέες για το εορταστικό τραπέζι. Ετσι προτείνουν να προτιμήσουμε τη γαλοπούλα αντί για το χοιρινό και τ΄αλλαντικά, να υπάρχουν πολλές σαλάτες και λαχανικά στο τραπέζι, να συνοδεύουμε το φαγητό μας, όχι μόνο με κρασί αλλά και με νερό και τέλος να διαλέξουμε για γλυκό μελομακάρονα και όχι κουραμπιέδες.

Μια άλλη καλή επίσης λύση είναι να δοκιμάσουμε απ΄όλα τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά σε μικρές ποσότητες και να τρώμε αργά. Προσοχή βέβαια χρειάζεται και στο αλκοόλ, ιδίως αν πρόκειται μετά το γεύμα να οδηγήσουμε. Οι ξηροί καρποί αποτελούν ακόμα μια παγίδα των εορτών, καθώς συνοδεύουν κατά παράδοση το επίσημο σπορ των ημερών, την χαρτοπαιξία. Καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες λαδιού, είναι προτιμότερο να ‘τσιμπολογάμε’ ξερά φρούτα, όπως για παράδειγμα σταφίδες ή δαμάσκηνα, τα οποία περιέχουν μόνο σάκχαρα και όχι λίπη.

Οι πέραν του κανονικού θερμίδες που θα πάρουμε αυτές τις μέρες δεν θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις, αν για μερικές μέρες, πριν και μετά τις γιορτές, προσέξουμε κάπως ιδιαίτερα την διατροφή μας. Απολαύστε το εορταστικό τραπέζι, αλλά τις άλλες ημέρες προτιμήστε ένα ελαφρύ πρωινό και μεσημεριανό γεύμα καθώς και λίγα φρούτα, περιορίζοντας έτσι και τις ενοχές που προκαλούν οι καταχρήσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση