αμυγδαλιτιδα ιωση | αρωματικα στικ | κορτιζονη και εγκυμοσυνη | εκτακτες συστολες | Γυναίκα με αυτοπεποίθηση

Πτυχωτή ινώδης υπερπλασία από οδοντοστοιχία


Άλλες ονομασίες

Επουλίδα Fissuratum

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η πτυχωτή ινώδης υπερπλασία από οδοντοστοιχία είναι μια αλλοίωση με την μορφή πτυχής που εμφανίζεται σε άτομα που φέρουν τεχνητή οδοντοστοιχία(μασέλα) η οποία δεν εφαρμόζει καλά στο στόμα.

Παθογένεια

Οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει μια τεχνητή οδοντοστοιχία που έχει μυτερά(οξύαιχμα) άκρα ή είναι μεγαλύτερη από το κανονικό.

Επιδημιολογικά στοιχεία.

Εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω και προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες(μέχρι και 80%περίπου).

Πρόληψη

Τα άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε δύο χρόνια) για να τις επανεξετάσει και άν χρειάζεται να προχωρήσει στην ανακατασκευή τους.

Κλινική εικόνα

Πρόκειται για μία πτυχή που δημιουργείται στην εσωτερική επιφάνεια(βλεννογόνος) του στόματος μεταξύ του χείλους και των μποστινών δοντιών συνήθως της άνω γνάθου. Εχει φυσιολογικό χρώμα, αυξάνεται αργά και μπορεί να πάρει σημαντικό μέγεθος. Η πτυχή αυτή μπορεί να εμφανίσει μια αύλακα μέσα στην οποία μπορεί να σχηματισθεί πληγή και ο ασθενής να πονάει.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα αφαιρέσει χειρουργικά την υπερπλασία και θα προτείνει την αντικατάσταση ή την ανακατασκευή της τεχνητής οδοντοστοιχίας(μασέλας).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.