φτερουγισματα στο στηθος

Καρκίνος του ορθού

Η πρώϊμη διάγνωση έχει καθοριστική σημασία. Δεν παραμελούμε ποτέ μια αιμορραγία από το ορθό. Η δακτυλική εξέταση "σώζει ζωές".

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο καρκίνος του ορθού είναι ελαφρώς πιο συχνός στους άνδρες. Είναι συνήθως αδενοκαρκίνωμα και εξορμάται από την κακοήθη εξαλλαγή κάποιου αδενωματώδη πολύποδα

Συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από το ορθό. Αλλες φορές μπορεί να διαπιστωθεί τυχαία σε δακτυλική εξέταση ρουτίνας.

Διάγνωση

Με τη δακτυλική εξέταση του ορθού διαπιστώνουμε το μέγεθος και το σημείο (βάθος) που εντοπίζεται.
Η σιγμοειδοσκόπηση επιτρέπει να πάρουμε πληροφορίες για τη μορφολογία του όγκου και την απόσταση από την οδοντωτή γραμμή.

Το διαπρωκτικό υπερηχογράφημα είναι η πιο χρήσιμη μέθοδος για να υπολογίσουμε το βάθος της διήθησης του όγκου και των λεμφαδένων.

Οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται με αμφίχειρη δακτυλική εξέταση, για να αποκλειστεί η εξάπλωση του όγκου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου.

Η αξονική τομογραφία δίνει πληροφορίες για τυχόν μεταστάσεις.

Τέλος πρέπει να ελέγχεται και το ουροποιητικό σύστημα για την πιθανότητα απόφραξης του ουρητήρα ή τη διήθηση του προστάτη στους άνδρες.

Αντιμετώπιση

Αν ο όγκος εντοπίζεται ψηλά στο ορθό (μακριά από τους σφιγκτήρες), κόβεται το τμήμα του εντέρου που περιέχει τον όγκο, με υγιή όρια εκτέρωθεν (2 cm) και η συνέχεια του πεπτικού σωλήνα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια συρραπτικού. Ταυτόχρονα αφαιρούνται οι λεμφαδένες της περιοχής. Η εγχείρηση είναι η χαμηλή πρόσθια εκτομή που είναι και η επικρατέστερη.

Αν ο όγκος είναι χαμηλότερα και αναγκαστικά στην εκτομή συμπεριλαμβάνονται ή απειλούνται οι σφιγκτήρες, η εγχείρηση επιλογής είναι η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, με μόνιμη κολοστομία. Σε πολύ μικρές απομακρυσμένες βλάβες, μπορεί να μη γίνει εκτομή τμήματος του παχέως εντέρου, αλλά δια του πρωκτού αφαίρεση μόνο της βλάβης. Η μέθοδος αυτή συμπληρώνεται με εξωτερική ακτινοβολία.

Συμπληρωματική θεραπεία στον καρκίνο του ορθού

Η συνολική πενταετής επιβίωση για τον καρκίνο του ορθού είναι λιγότερο απο 50%. Συχνές είναι οι τοπικές υποτροπές (20-30%), που αυξάνουν τη θνησιμότητα και οφείλονται στην αδυναμία εκτεταμένων επεμβάσεων στην περιοχή που εντοπίζεται ο όγκος. Η τρέχουσα τάση είναι να χρησιμοποιείται συμπληρωματική θεραπεία για να μειώσει το ποσοστό των υποτροπών και να βελτιώσει την επιβίωση. Ετσι συχνά οι ασθενείς λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά και σχήματα ακτινοβολίας πριν ή και μετά από την επέμβαση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.