αποτυχημένη εγχείρηση βουβωνοκήλη | ολιστικη τροφη | ραγισμα ωμου | duskoiliothta kai emetos

Ογκοι του πρωκτού


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Στους όγκους του πρωκτού συγκαταλέγονται και ο καρκίνος του πρωκτικού σωλήνα και ο καρκίνος του πρωκτικού χείλους.

Καρκίνος του πρωκτικού σωλήνα

Αφορά τη μεταβατική ζώνη του πρωκτικού σωλήνα, 6-12mm, πάνω από την οδοντωτή γραμμή. Οδοντωτή γραμμή είναι το σημείο που χωρίζει το άνω ένα τρίτο του πρωκτικού σωλήνα, που έχει το ίδιο επιθήλιο με το υπόλοιπο έντερο, από τα υπόλοιπα 2/3 που καλύπτονται με λεπτό, ελαφρά κερατινοποιημένο δέρμα, με πλούσια ασθητική νεύρωση, που συνεχίζεται με το υπόλοιπο δέρμα της γύρω περιοχής, το οποίο έχει κερατινοποιημένη επιδερμίδα, με τρίχες, ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες.

Οι όγκοι της περιοχής ονομάζονται μεταβατικοί, όγκοι από πλακώδη κύτταρα, βασικοειδείς ή κλοακογενείς.

Η διάγνωση γίνεται με βιοψία.

Η αντιμετώπιση σε πολύ μικρές πρώιμες βλάβες γίνεται με τοπική εκτομή. Πιο προχωρημένες βλάβες αντιμετωπίζονται με κοιλοπερινεϊκή εκτομή, ωστόσο αυτή η ριζική χειρουργική θεραπεία έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το συνδυασμό χημειοθεραπείας (μιτομυκίνη C και 5 φλουοουρακίλη) και ακτινοβολίας, με συγκρίσιμα αποτελέσματα. Εάν το σχήμα αποτύχει, καταφεύγουμε στη ριζική χειρουργική αφαίρεση.

Καρκίνος πρωκτικού χείλους

Αφορά τους όγκους κάτω από την οδοντωτή γραμμή. Περιλαμβάνει κακρίνο από πλακώδη κύτταρα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, νόσο του Bowen, εξωμαστική νόσο Paget's (όγκος από τους εξωκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες).

Η διάγνωση γίνεται με βιοψία.

Η αντιμετώπιση γίνεται με τοπική εκτομή με υγιή όρια. Πολύ προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να χρειαστούν ριζική κοιλιοπερινεϊκή εκτομή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.