Αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος από το υπουργείο Υγείας

Η σκληρή αμερικανική γραμμή κατά του καπνίσματος, την οποία ακολούθησαν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακολουθείται πλέον και στη χώρα μας, με μια δέσμη εννέα μέτρων κατά του καπνίσματος, την οποία ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

-Την πλήρη απαγόρευση των διαφημίσεων προϊόντων καπνού από την 1η του ερχόμενου έτους, καθώς και την προβολή διαφημίσεων καπνού στις κινηματογραφικές αίθουσες.

-Σε όλα τα εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία απαιτείται από την 1η Οκτωβρίου η δημιουργία χωριστών χώρων ή και τμημάτων για μη καπνιστές σε ποσοστό που θα καταλαμβάνει το 50% του συνολικού χώρου του εστιατορίου ή της καφετέριας.

Ωστόσο η διάταξη αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί σε κέντρα διασκέδασης και μπάρ που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις νυχτερινές ώρες ,αλλά και στα καφενεία παραδοσιακού τύπου.

O περιορισμός αυτός θα αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας τέτοιου είδους καταστημάτων.

-Στο εξής θα ελέγχεται αυστηρότατα η απαγόρευση του καπνίσματος που ήδη ισχύει σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ενώ πλέον απαγορεύεται ρητά το κάπνισμα και στους χώρους οπου οι άνθρωποι μένουν για πολλές ώρες όπως τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι σταθμοί λεωφορείων κ.α.

Ωστόσο προβλέπεται να διαμορφωθούν και εκεί ειδικοί χώροι για καπνιστές.
-Με ιδιαίτερη αυστηρότητα θα τηρείται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους που παρέχονται υπηρεσίες υγείας, όπως τα νοσοκομεία, οι ιδιωτικές κλινικές, τα κέντρα υγείας, φαρμακεία, προνοιακά ιδρύματα κ.α.

-Ρητή είναι η απαγόρευση του καπνίσματος και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμη και στα ταξί.

-Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εντατικοποιεί την ενημέρωση των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος με στόχο τη δημιουργία ενός σχολείου ελεύθερο από καπνό.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του απαγόρευσε το κάπνισμα στα σχολικά κτίρια στα οποία θα υπάρχουν ειδικοί χώροι για τους καπνίζοντες εκπαιδευτικούς.

-Το υπουργείο Υγείας ξεκινά επίσης εκστρατεία ευαισθητοποίησης των καπνιστών με στόχο όχι μόνο να αντιληφθούν οι ίδιοι τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, αλλά και να σκεφτούν τους άλλους.

Γι’αυτό και ζητά στενή συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ιατρικούς συλλόγους αλλά και την εκκλησία προκειμένου να επιτύχει να πείσει τους καπνιστές να περιορίσουν τη χρήση καπνού σε χώρους όπου υπάρχουν μη καπνιστές.

-Αναβαθμίζονται τα εξωτερικά ιατρεία απεξάρτησης από το κάπνισμα στα νοσοκομεία Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και στο περιφερειακό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ δημιουργούνται ανάλογα ιατρεία στο νοσοκομείο ”Ευαγγελισμός” της Αθήνας και στο περιφερειακό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

-Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει μέσω του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να σταματήσει η άμεση όσο και η έμμεση διαφήμιση καπνού σε κάθε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος παρουσιάζοντας τα μέτρα, στις δημόσιες υπηρεσίες υπεύθυνοι για την τήρησή τους είναι οι προϊστάμενοι της υπηρεσίας και οι άμεσοι προϊστάμενοι κάθε χώρου. Στις υπηρεσίες υγείας οι διοικητές των νοσοκομείων. Για τους παραβάτες κυρίως στα νοσοκομεία οι ποινές γίνονται πιο αυστηρές, ενώ για τους ασθενείς προβλέπεται πειθαρχικό εξιτήριο και για τους επισκέπτες συνοδούς αποβολή από τη μονάδα υγείας.

Επίσης επιβολή πειθαρχικών ποινών προβλέπεται και για τους εργαζόμενους.
Γενικότερα ωστόσο οι παραβάτες των μέτρων κινδυνεύουν, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με φυλάκιση 3 μηνών και αυστηρά χρηματικά πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση