Η Greenpeace για το μεταλλαγμένο ρύζι

Η υποβολή αίτησης για την πειραματική καλλιέργεια μεταλλαγμένου ρυζιού, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, και οι φήμες για πιθανή έγκρισή της από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σηματοδοτούν μια στροφή 180 μοιρών στη μέχρι σήμερα πολιτική της Ελλάδας στο θέμα των μεταλλαγμένων, επισημαίνει με ανακοίνωση της η Greenpeace.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Αν τελικά υλοποιηθεί η αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ανοίξει ένα επικίνδυνο κεφάλαιο για το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Οι πειραματικές καλλιέργειες δεν είναι παρά η κερκόπορτα για τη μαζική είσοδο των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και στη ζωή μας, παρά τη σαφή αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.

Οι τελευταίες πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών στη χώρα μας έγιναν το 1999. Ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με τη στήριξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος δεσμεύτηκε να παγώσει κάθε περαιτέρω πειραματική καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών καθώς και την έγκριση νέων προϊόντων και εμπορικών καλλιεργειών μεταλλαγμένων φυτών.

Αυτή η πρωτοβουλία του υφυπουργού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη στήριξη και άλλων χωρών, οδήγησε στο πάγωμα των εγκρίσεων νέων μεταλλαγμένων προϊόντων και καλλιεργειών στην Ευρώπη (de facto moratorium).Το πάγωμα των πειραματικών καλλιεργειών επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η τυχόν αποδοχή της αίτησης πειραματικής καλλιέργειας μεταλλαγμένου ρυζιού θα σηματοδοτήσει την εκ βάθρων αλλαγή στη στάση της χώρας μας πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Τα σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τους μεταλλαγμένους οργανισμούς σχετίζονται με τη σταθερότητα των εισαγόμενων γονιδίων, την πιθανότητα μεταφοράς των εισαγόμενων γονιδίων σε άλλους οργανισμούς, τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στη χλωρίδα και την πανίδα των αγρών, τη δυνατότητα μεταφοράς των γονιδίων ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά σε παθογόνα, την πιθανή αλλεργιογόνο δράση των μεταλλαγμένων φυτών στον άνθρωπο και τα ζώα.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα απαιτούν πολυετείς και συστηματικές έρευνες και δεν μπορούν να απαντηθούν μέσα από την προτεινόμενη βραχυχρόνια πειραματική καλλιέργεια.

Η προτεινόμενη πειραματική καλλιέργεια μεταλλαγμένου ρυζιού ασχολείται με τα αγρονομικά χαρακτηριστικά του φυτού και είναι μέρος προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία και σκάνδαλο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει σε ευρύτερο κύκλο προγραμμάτων για την Ποιότητα Ζωής και πιο συγκεκριμένα αφορά σε δράσεις για τη βιώσιμη γεωργία (Δράση 5.1). Σκοπός της δράσης είναι η έρευνα σε νέα και βιώσιμα συστήματα παραγωγής! Είναι σαφές ότι η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον δεν έχει καμιά σχέση με τη βιώσιμη γεωργία. Κι όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το όλο πρόγραμμα με 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Αλήθεια πόσα χρήματα διατίθενται σε ερευνητικά προγράμματα για τη βιολογική γεωργία;

Η Greenpeace ζητά από την κυβέρνηση:

– Να μην προχωρήσει στην έγκριση πειραματικών καλλιεργειών μεταλλαγμένων φυτών.

– Να διατηρήσει τη μέχρι σήμερα θέση της στο θέμα των μεταλλαγμένων και να υποστηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σταμάτημα νέων εγκρίσεων μεταλλαγμένων προϊόντων για καλλιέργεια ή για χρήση σε τρόφιμα ή ζωοτροφές.

– Να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθές στη Χάγη της Ολλανδίας, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια, για την προώθηση αυστηρής νομοθεσίας καθώς και της αντικειμενικής ευθύνης για τα μεταλλαγμένα.

– Να χαράξει και να εφαρμόσει επιτέλους μια αγροτική πολιτική βιώσιμη, μακριά από τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων αλλά και από την τοξική απειλή των φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση