Greenpeace: Οχι στην πρόταση Τρακατέλλη για τα μεταλλαγμένα

Την έκπληξή της εκφράζει η Greenpeace για την επιμονή του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Αντώνη Τρακατέλλη, να προτείνει τροπολογίες στη νέα νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων τροφίμων οι οποίες, ουσιαστικά, περιορίζουν το δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση και την επιλογή.

Στις 3 Ιουλίου, στο Στρασβούργο, πραγματοποιείται μια σημαντική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι πλέον υποχρεωτική η επισήμανση και η ιχνηλασιμότητα (ανίχνευση) των μεταλλαγμένων συστατικών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής ενός προϊόντος, ανεξαρτήτως του αν αυτά μπορούν να εντοπιστούν στην τελική μορφή του. Η προτεινόμενη νομοθεσία αποτελεί ουσιαστική βελτίωση της ήδη ισχύουσας.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Greenpeace o κ. Τρακατέλλης, ως εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνει μια σειρά από τροπολογίες που, αν γίνουν αποδεκτές, θα υπονομεύσουν τους νέους κανόνες για τα μεταλλαγμένα και θα στερήσουν από τους καταναλωτές την πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουν.

Ο κύριος Τρακατέλλης υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο σύστημα ιχνηλασιμότητας των μεταλλαγμένων οργανισμών είναι μη λειτουργικό και διαβλητό. Αντ’ αυτού προτείνει κανόνες επισήμανσης μόνο στην περίπτωση που η ανίχνευση του μεταλλαγμένου υλικού είναι εφικτή στο τελικό προϊόν, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά αποδυνάμωση του ήδη ισχύοντος καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση