Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν κόρη

Οι γονείς που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν κορίτσι, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία, η οποία δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Ο αριθμός των αγοριών που γεννιούνται τις τελευταίες δεκαετίες έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα κορίτσια, κάτι που οι επιστήμονες αποδίδουν και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η τελευταία αυτή έρευνα υποστηρίζει ότι το κάπνισμα μπορεί να καταστρέφει τα σπερματοζωάρια που φέρουν το χρωμόσωμα Υ, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γέννηση αγοριού ή να μειώνει την πιθανότητα του άρρενος εμβρύου να εμφυτευτεί στη μήτρα ή και τα δύο.

Στην έρευνα καταγράφτηκε το φύλο του παιδιού σε 11.800 γεννήσεις στην Ιαπωνία και τη Δανία για μία χρονική περίοδο επτά μηνών.

Οι επιστήμονες ρώτησαν τις μητέρες για το αν αυτές ή οι σύντροφοί τους κάπνιζαν την περίοδο της σύλληψης και το πόσο κάπνιζαν.

Η περίοδος αυτή κάλυψε την περίοδο τριών μηνών πριν την τελευταία εμμηνορυσία της γυναίκας, μέχρι και τη στιγμή επιβεβαίωσης της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους γονείς σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ήταν οι γονείς που δεν κάπνιζαν, στη δεύτερη οι γονείς που κάπνιζαν μέχρι και 20 τσιγάρα ημερησίως και στην τρίτη όσοι κάπνιζαν περισσότερο από 20 τσιγάρα την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν κορίτσι είχαν οι γονείς που κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως και οι δύο.

Αυξημένη πιθανότητα για να αποκτήσουν κορίτσι είχαν και τα ζευγάρια όπου η μητέρα δεν κάπνιζε και ο πατέρας κάπνιζε περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν τώρα το αν τα σπερματοζωάρια με το χρωμόσωμα Υ, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γέννηση αγοριού είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του καπνίσματος, σε σχέση με τα σπερματοζωάρια με το Χ χρωμόσωμα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γέννηση κοριτσιού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δεν πρέπει φυσικά να “βάλουν ιδέες” στα ζευγάρια τα οποία θέλουν να αποκτήσουν κορίτσι…

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιλότοι της στρατιωτικής αεροπορίας τείνουν να γεννούν κορίτσια, καθώς επίσης και οι δύτες με περισσότερο από 20 ώρες κατάδυσης την εβδομάδα.

Ωστόσο τα αγόρια που γεννιούνται παγκοσμίως είναι λίγο περισσότερα από τα κορίτσια, τα οποία όμως έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση