Τι είναι ασθένεια και τι όχι

Η στειρότητα, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη δε χαρακτηρίζονται ως ασθένειες, από μερικούς γιατρούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το περιοδικό της Βρετανικής Ιατρικής Ενωσης, British Μedical Journal, μεταξύ των γιατρών, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος του.

Το 8% των γιατρών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι η παχυσαρκία δεν είναι νόσος, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη στειρότητα και την κατάθλιψη είναι 4% και 2%.

Τις τρεις πρώτες θέσεις όμως κατέχουν η γήρανση, τα προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία και η “βαρεμάρα”, ενώ μέσα στις πρώτες είκοσι θέσεις περιλαμβάνονται το jetlag, η κυτταρίτιδα, και το άγχος για το μέγεθος του πέους.

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα και η εμμηνόπαυση δε χαρακτηρίστηκαν ως ασθένειες από το 13% των ερωτηθέντων. Προς έκπληξη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η οστεοπόρωση δε χαρακτηρίστηκαν ως ασθένειες από το 2% των γιατρών.

Ο εκδότης του British medical Journal, κ. Richard Smith έγραψε ότι “ο χαρακτηρισμός μίας κατάστασης ως ασθένεια έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να νιώθει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την κατάστασή του, ενώ συχνά νιώθει ότι υπάρχει εξήγηση για το λόγο που υποφέρει.

Ομως από την άλλη μεριά ο χαρακτηρισμός μίας κατάστασης ως ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία ή την ασφαλιστική κάλυψη. Μερικές ασθένειες στιγματίζουν τους ανθρώπους, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που προκαλεί η ίδια η ασθένεια”.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα της Βρετανικής Εταιρίας Οστεοπόρωσης, της οποίας ο εκπρόσωπος δήλωσε απογοητευμένος, βλέποντας ότι ακόμα και ένας μικρός αριθμός γιατρός δε χαρακτηρίζει την οστεοπόρωση ως ασθένεια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση