Πρωτοποριακή καρδιοχειρουργική επέμβαση στην Ευρωκλινική

Ενα σημαντικό ιατρικό επίτευγμα πραγματοποιήθηκε στην Καρδιοχειρουργική Κλινική της “Ευρωκλινικής” Αθηνών, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care η Ευρωκλινική Αθηνών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση, που χάρισε ζωή σε έναν 38χρονο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος θα κατέληγε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Η επέμβαση απέδειξε τα τεράστια άλματα ανάπτυξης που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν δύσκολες επεμβάσεις, έτσι ώστε να μη συντρέχουν λόγοι μετάβασης των καρδιοπαθών στο εξωτερικό.

Ομάδα καρδιοχειρουργών με επικεφαλής τον κ. Ι. Χλωρογιάννη, προχώρησαν σε μία πολύπλοκη επέμβαση η οποία δεν είχε ξαναγίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον με επιτυχία. Η ιδιαιτερότητα της επέμβασης συνίστατο στο γεγονός ότι ο ασθενής εμφάνιζε δύο σπάνιες δυσμορφίες στην καρδιακή λειτουργία και η ζωή του κινδύνευε ανά πάσα στιγμή.

Αν και ο ασθενής είναι 38 ετών, είχε μία συγγενή καρδιοπάθεια, την τετραλογία Fallot, που δεν είχε αντιμετωπιστεί στην παιδική του ηλικία, ενώ παράλληλα εμφάνιζε και υποκλοπή της δεξιάς στεφανιαίας κυκλοφορίας από την καρδιά προς τον αριστερό πνεύμονα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η κυάνωση στο δέρμα και η αδυναμία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η καρδιά αποτελείται από 4 θαλάμους, οι οποίοι κανονικά πρέπει να χωρίζονται στεγανώς μεταξύ τους. Οι δύο θάλαμοι είναι δεξιά και οι άλλοι δύο αριστερά. Στην περίπτωση της τετραλογίας Fallot υπάρχει μεγάλη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο μεγάλους θαλάμους με συνέπεια να λειτουργεί η καρδιά ως μία μονόχωρος κοιλία.

Επίσης, η ποσότητα του αίματος που οξυγονώνεται δεν επαρκεί, λόγω της στένωσης της πνευμονικής αρτηρίας, η οποία είναι ο δρόμος που ακολουθεί το αίμα από την καρδιά προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους πνεύμονες.

Η ποσότητα του αίματος που φτάνει τελικά στους πνεύμονες είναι μικρή και για το λόγο αυτό οι ασθενείς εμφανίζουν κυάνωση στο δέρμα τους που είναι ιδιαίτερα εμφανής στα χείλη και τα δάχτυλα. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο ασθενή η αιμάτωση και της καρδιάς ήταν ελλιπής εξαιτίας της υποκλοπής από τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία προς τον αριστερό πνεύμονα (φίστουλα).

Οι πολύπλοκες αυτές καρδιοπάθειες- οι οποίες σημειωτέον είναι εξαιρετικά σπάνιες- αντιμετωπίζονται είτε με παρηγορητική επέμβαση είτε με ολική διόρθωση.

Η επέμβαση η οποία πραγματοποιήθηκε στην “Ευρωκλινική” Αθηνών στις 19 Μαρτίου, είχε απόλυτη επιτυχία και ήδη ο ασθενής έχει ξαναγυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Χάρη στον εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό της “Ευρωκλινικής”, κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί η ολική διόρθωση της συγγενούς ανωμαλίας με την οποία έγινε σύγκλιση της μεσοκοιλιακής επικοινωνίας, αποκατάσταση της πνευμονικής κυκλοφορίας αλλά και διακοπή της υποκλοπής της στεφανιαίας κυκλοφορίας από τη φίστουλα.

Με τη χρήση του σύγχρονου διοισοφάγειου διεγχειρητικού υπερηχοκαρδιογραφήματος έγινε συντονισμός των πολύπλοκων και εξαιρετικά λεπτών χειρισμών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς για την αποκατάσταση μίας τόσο σοβαρής και περίπλοκης πάθησης. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς βελτιώθηκε αμέσως μετά την επέμβαση, και ο 38χρονος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ξαφνικά το χρώμα στο δέρμα του ήταν ίδιο με το χρώμα των συνανθρώπων του.

Μετά την πολύωρη επέμβαση ο ασθενής ανέκτησε τις δυνάμεις του και σηκώθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες και επέστρεψε στο σπίτι του 6 μέρες μετά την επέμβαση εντελώς υγιής.

Η επέμβαση αποτελούσε τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για τον 38χρονο,καθώς απέτρεψε την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία θα κόστιζε τελικά τη ζωή του. Εκτός από την επιβίωση, ο ασθενής μπορεί πλέον να απολαμβάνει μία εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση