Πρωτοποριακή τεχνική κατά της καρδιακής ανεπάρκειας

Πρωτοποριακή μέθοδος, που καθιστά δυνατή την χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια του τελευταίου σταδίου, εφαρμόστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από την ομάδα του καρδιοχειρουργού κ. Αντώνη Πίτση.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται εφικτή χάρη σε μια μικρή αντλία με πλαστική προπέλα η οποία συνδέεται με την καρδιά του ασθενή και ουσιαστικά αναλαμβάνει τη λειτουργία της καρδιάς για όση ώρα απαιτείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια του τελευταίου σταδίου μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν είτε με φαρμακευτική αγωγή (με ιδιαίτερα περιορισμένα αποτελέσματα) είτε με μεταμόσχευση καρδιάς (με τα γνωστά προβλήματα λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων).

Η αδυναμία της καρδιάς να υποστεί την επέμβαση καθιστούσε τους ασθενείς μη εγχειρήσιμους. Η καρδιά του ασθενούς λόγω της ανεπάρκειας της εξωθεί πολύ μικρότερο ποσοστό αίματος από το φυσιολογικό. Την πλήρη εξώθηση του αίματος αναλαμβάνει κατά την επέμβαση η αντλία, η οποία αφαιρείται με το πέρας της επέμβασης.

Ο ασθενής που αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη έπασχε από ανεπάρκεια τελικού σταδίου μετά από δύο βαριά εμφράγματα που είχε υποστεί στο παρελθόν. Η καρδιά του εξωθούσε μόνο το 10% του αίματος αντί του φυσιολογικού που είναι 70% .

Η αντλία συνδέθηκε παράλληλα με την καρδιά του ασθενή οκτώ ώρες πριν την επέμβαση ώστε να την ξεκουράσει. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε μείωση του όγκου της αριστερής κοιλίας και σε πλαστική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας.

Η πολύωρη επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής και η αντλία αφαιρέθηκε από τον ασθενή 24ώρες μετά την έξοδο από το χειρουργείο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση