Αυστηρότερα μέτρα για τα συμπληρώματα διατροφής

Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, σύμφωνα με την οποία οι κατασκευάστριες εταιρίες θα πρέπει να παρέχουν αναλυτική λίστα όλων των συστατικών των συμπληρωμάτων, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πιο αυστηρούς ελέγχους για τη διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής, οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα πρέπει επίσης να αναγράφονται πιθανές παρενέργειες και συστάσεις για τη λήψη των συμπληρωμάτων, καθώς και οδηγίες για δοσολογία πάνω στις συσκευασίες.

Σχεδόν 300 διαφορετικά σκευάσματα θα πρέπει να ελεγχθούν από τους επιστήμονες της Ε.Ε, ώστε να πληρούν όλες τις απαραίτητες νέες προϋποθέσεις.

Οι εταιρίες παραγωγής κατακρίνουν την απόφαση της Ε.Ε, υποστηρίζοντας ότι η νέα νομοθεσία θα περιορίσει την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ υπονομεύει και τις μικρές εταιρίες παραγωγής και διάθεσης.

Υποστηρίζουν επίσης ότι το κόστος για τον έλεγχο κάθε προϊόντος κοστίζει στην Ε.Ε περίπου 400.000 ευρώ.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία, κ. David Byrne δήλωσε ότι ο σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι η διάθεση ενός ευρέως φάσματος ασφαλών συμπληρωμάτων διατροφής και όχι η απαγόρευση της πώλησής τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση