Το πρωινό προστατεύει από κρύωμα και γρίπη

Τα άτομα που παίρνουν πρωινό φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα προσβολής από το κοινό κρυολόγημα ή από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το Common Cold Centre του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 188 εθελοντές, οι οποίοι για μία περίοδο 10 εβδομάδων κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής (καταγράφοντας ό,τι έτρωγαν). Στο τέλος της περιόδου αυτής τα αποτελέσματα αυτά συσχετίστηκαν με το πόσες φορές προσβλήθηκαν από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη κατά την περίοδο της παρακολούθησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι προσβλήθηκαν μία ή περισσότερες φορές από κρυολόγημα ή γρίπη δε συνήθιζαν να παίρνουν πρωινό. Επιπλέον τα άτομα αυτά υπέφεραν περισσότερο από εργασιακό άγχος κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

“Δεν είναι ξεκάθαρο το πως το πρωινό μπορεί να αποτελεί προστατευτικό παράγοντα, αλλά μία λογική εξήγηση είναι ότι το πρωινό αποτελεί και τροφή για το ανοσοποιητικό σύστημα” δήλωσε ο καθηγητής Ron Eccles από το κέντρο Common Cold Centre του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

“Ωστόσο” πρόσθεσε, “όσοι αποφεύγουν το πρωινό, πιθανόν να είναι αυτοί, που έχουν πολύ άγχος στη ζωή τους, οπότε μπορεί να είναι αυτός ο λόγος που τα άτομα αυτά είναι πιο ευάλωτα”

Τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης είχαν δείξει επιπλέον ότι όσοι προσβάλλονται συχνά από ασθένειες, δεν συνήθιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ, κάτι που ο καθηγητής Eccles εξήγησε λέγοντας ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες που πιθανόν να επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση