Greenpeace: Να επικυρωθεί άμεσα το πρωτόκολλο του Κιότο

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Greenpeace καλεί την Ελλάδα να επικυρώσει άμεσα το Πρωτόκολλο του Κιότο, το μόνο διεθνές νομικό εργαλείο που υπάρχει σήμερα για την προστασία του κλίματος.

Με δεδομένη τη πλήρη αποτυχία της Ελλάδας, μέχρι σήμερα, να ελέγξει τις εκπομπές των ρύπων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές, η Greenpeace ζητά επίσης την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και την απογείωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ελληνικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι ένα από τα βασικά θέματα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να κηρύξουν ομόφωνα την έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Στόχος της Ε.Ε. είναι το Πρωτόκολλο να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής για το Περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ το Σεπτέμβριο του 2002. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να το έχουν επικυρώσει μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η κ. Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο, αποτελεί ένα θετικό αλλά ανεπαρκές μέτρο και η άμεση επικύρωσή του είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα, σε μια μακρόχρονη και επίμονη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Αν και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι χρειάζονται μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου της τάξης του 50% με 70%, το Πρωτόκολλο του Κιότο στοχεύει στον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών κατά 5% περίπου.

Στο Κιότο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε ότι το 2010 θα έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Στα πλαίσια του καταμερισμού των ευθυνών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα πίεσε και πέτυχε να της επιτραπεί να αυξήσει τις εκπομπές της κατά 25% ως το 2010 (σε σχέση πάντα με τα επίπεδα του 1990).

Μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει αποτύχει παταγωδώς στο να συγκρατήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία εγγυώνται την πλήρη αποτυχία της Ελλάδας: η ‘αισιόδοξη’ πρόβλεψη για τον χρονικό ορίζοντα ως το 2012 αναφέρεται σε αύξηση της τάξης του 36%, ενώ η απαισιόδοξη κάνει λόγο για αύξηση των εκπομπών κατά 55%.

Η απαράδεκτη αυτή πορεία οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση της χώρας μας από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και πετρέλαιο), στη χαμηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην απουσία μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση