Το τσάι ιδανικό μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά

Ενα φλιτζάνι τσάι, μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, μπορεί να βοηθάει στη μείωση μερικών αρνητικών επιδράσεων ενός τέτοιου γεύματος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μίας ιαπωνικής έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο διατροφής της Αμερικάνικής Εταιρίας Κλινικής Διατροφής.

Τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα αυξάνονται μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Αυτό έχει σαν συνέπεια την παραγωγή περισσότερων ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή σκλήρυνση και συστολή των αγγείων, ιδίως σε άτομα τα οποία έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το ιατρικό πανεπιστήμιο του Τόκιο, τα αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται στο τσάι μπορεί να βοηθήσουν την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα τα αγγεία να μη σκληραίνουν και να υποβοηθάται και η ροή του αίματος.

Στην έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά (79%) σε 10 υγιή άτομα ηλικίας 21 έως 38 ετών. Τα μισά άτομα ήπιαν νερό με το γεύμα ενώ τα άλλα μισά μαύρο τσάι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία ήπιαν τσάι είχαν καλύτερη κυκλοφορία αίματος και αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, σε σχέση με τα άτομα που ήπιαν νερό.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ένα πολύ λιπαρό γεύμα σε άτομα με καρδιοπάθειες, μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ενώ στα υγιή άτομα η συχνή κατανάλωση τέτοιων γευμάτων συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας. Ετσι λοιπόν η μείωση των βλαβερών επιδράσεων ενός λιπαρού γεύματος στα αγγεία είναι πολύ σημαντική και χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση