Φίλτρο τσιγάρου με αντιοξειδωτικά προστατεύει καλύτερα από τον καπνό

Η προσθήκη αντιοξειδωτικών στο φίλτρο του τσιγάρου μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις του καπνού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του American Association for the Advancement of Science.

Ο Δρ. Theodore Hersh, επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ και πρόεδρος της εταιρίας Thione International Inc, βρήκε μαζί με τους συνεργάτες του, σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο, ότι ο καπνός που διέρχεται από φίλτρα τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, είναι λιγότερο βλαπτικός για δύο τύπους ανθρώπινων κυττάρων και προκαλεί λιγότερες βλάβες στις πρωτεΐνες του σάλιου, σε σχέση με τον καπνό που δε φιλτράρεται από το ειδικό αυτό φίλτρο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του καπνού που φιλτράρεται από το ειδικό “αντιοξειδωτικό” φίλτρο, αλλά και του κοινού καπνού σε λευκά αιμοσφαίρια και σε ινοβλάστες.

Στον κοινό καπνό, το ποσοστό των ινοβλαστών που επιβίωσε μετά από 24 ώρες ήταν 60%, ενώ με τη χρήση του ειδικού φίλτρου το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 95%.

Αντίστοιχα για τα λευκά αιμοσφαίρια το ποσοστό που επιβίωσε μετά από 24 ώρες αυξήθηκε από 40% (με την έκθεση στον κοινό καπνό) σε 82% με το ειδικό φίλτρο.

Σε ένα άλλο πείραμα οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του καπνού στο σάλιο μη-καπνιστών, με ή χωρίς τη χρήση του αντιοξειδωτικού φίλτρου. Δύο ώρες μετά την έκθεση του σάλιου στον καπνό, οι ενώσεις που παράγονται από την επίδραση συστατικών του καπνού στις πρωτεΐνες του σιέλου ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 50%, όταν ο καπνός διερχόταν διαμέσου του ειδικού φίλτρου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το μίγμα αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιήθηκε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στον ίδιο τον καπνό ή ακόμα και για την ειδική επεξεργασία σε πίπες ή στο χαρτί που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιγάρων.

Διαβάστε επίσης