Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για αγχολυτικά χωρίς κίνδυνο εθισμού

Μια ειδική κατηγορία νευροστεροειδών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για βελτιωμένα αγχολυτικά και σπασμολυτικά φάρμακα απαλλαγμένα από τον κίνδυνο εθισμού του ασθενή-λήπτη σε αυτά. Η έρευνα της Ομάδας Φαρμακευτικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) έχει αποδώσει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Τα νευροστεροειδή είναι μια ειδική κατηγορία στεροειδών τα οποία συντίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) από χοληστερόλη ή άλλες πρόδρομες στεροειδείς ενώσεις οι οποίες υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι φαρμακολογικές δράσεις των νευροστεροειδών καλύπτουν μεγάλο εύρος όπως αγχολυτική, σπασμολυτική, αναισθητική, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, νευροπροστατευτική και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Η έρευνα της Ομάδας Φαρμακευτικής Χημείας του Ινστιτούτου Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας του ΕΙΕ έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής σε μια συγκεκριμένη κατηγορία νευροστεροειδών τα οποία εμφανίζουν αγχολυτική, σπασμολυτική και αναισθητική δράση. Οι ουσίες αυτές αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών GΑΒΑA, οι οποίοι διαθέτουν δίαυλο ιόντων χλωρίου και αποτελούν βιολογικό στόχο για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών μορίων που εμφανίζουν δράση στο ΚΝΣ.

Τα νευροστεροειδή αυτά, ακριβώς επειδή δεν συνδέονται στους ορμονικούς υποδοχείς, δεν έχουν τις ορμονικές παρενέργειες που έχουν τα κανονικά στεροειδή.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της ειδικής κατηγορίας νευροστεροειδών, όπως επεσήμανε η Δρ. Θεοδώρα Καλογεροπούλου, υπεύθυνη της έρευνας της Ομάδας Φαρμακευτικής Χημείας, είναι ότι δεν προκαλούν εθισμό, όπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα μελέτες, ιδιότητα που αποτελεί βασικό μειονέκτημα των αγχολυτικών φαρμάκων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά (όπως οι βενζοδιαζεπίνες και τα βαρβιτουρικά).

Τα πρώτα βιολογικά αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, γι΄ αυτό και έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (σε συνεργασία με ελληνική φαρμακευτική εταιρεία) ενώ θα προχωρήσει η μελέτη των προαναφερθέντων μορίων προκειμένου να επιλεγούν τα κατάλληλα για περαιτέρω αξιοποίηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση