υγιεινη σπιτιού | τροφες ευερεθιστο εντερο | τσιγαρο και γυμναστικη | ακροαστικα αντιμετωπιση | μυς κνημης

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για αγχολυτικά χωρίς κίνδυνο εθισμούΜια ειδική κατηγορία νευροστεροειδών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για βελτιωμένα αγχολυτικά και σπασμολυτικά φάρμακα απαλλαγμένα από τον κίνδυνο εθισμού του ασθενή-λήπτη σε αυτά. Η έρευνα της Ομάδας Φαρμακευτικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) έχει αποδώσει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Τα νευροστεροειδή είναι μια ειδική κατηγορία στεροειδών τα οποία συντίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) από χοληστερόλη ή άλλες πρόδρομες στεροειδείς ενώσεις οι οποίες υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι φαρμακολογικές δράσεις των νευροστεροειδών καλύπτουν μεγάλο εύρος όπως αγχολυτική, σπασμολυτική, αναισθητική, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, νευροπροστατευτική και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Η έρευνα της Ομάδας Φαρμακευτικής Χημείας του Ινστιτούτου Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας του ΕΙΕ έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής σε μια συγκεκριμένη κατηγορία νευροστεροειδών τα οποία εμφανίζουν αγχολυτική, σπασμολυτική και αναισθητική δράση. Οι ουσίες αυτές αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών GΑΒΑA, οι οποίοι διαθέτουν δίαυλο ιόντων χλωρίου και αποτελούν βιολογικό στόχο για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών μορίων που εμφανίζουν δράση στο ΚΝΣ.

Τα νευροστεροειδή αυτά, ακριβώς επειδή δεν συνδέονται στους ορμονικούς υποδοχείς, δεν έχουν τις ορμονικές παρενέργειες που έχουν τα κανονικά στεροειδή.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της ειδικής κατηγορίας νευροστεροειδών, όπως επεσήμανε η Δρ. Θεοδώρα Καλογεροπούλου, υπεύθυνη της έρευνας της Ομάδας Φαρμακευτικής Χημείας, είναι ότι δεν προκαλούν εθισμό, όπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα μελέτες, ιδιότητα που αποτελεί βασικό μειονέκτημα των αγχολυτικών φαρμάκων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά (όπως οι βενζοδιαζεπίνες και τα βαρβιτουρικά).

Τα πρώτα βιολογικά αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, γι΄ αυτό και έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (σε συνεργασία με ελληνική φαρμακευτική εταιρεία) ενώ θα προχωρήσει η μελέτη των προαναφερθέντων μορίων προκειμένου να επιλεγούν τα κατάλληλα για περαιτέρω αξιοποίηση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.