ταχυτητα καθιζησης ερυθρων τι ειναι? | prooros toketos | επικονδυλιτιδα | νοσοσ του κρον συμπτωματα

Εμβόλιο διφθερίτιδας - τετάνου τύπου ενηλίκου (Td)


Γενικά

To Td είναι ένα εμβόλιο που παρέχει ταυτόχρονα προστασία από την διφθερίτιδα και τον τέτανο.
Αποτελείται από 2 μονάδες Lf τοξοειδούς (ατοξικό προϊόν του μικροβίου) διφθερίτιδας και 10 μονάδες Lf τοξοειδούς τετάνου, προσροφημένα σε φωσφορικό αργίλιο.

Ενδείξεις

Προφύλαξη από διφθερίτιδα και τον τέτανο σε άτομα ηλικίας άνω των 7 χρόνων. Παιδιά που καθυστέρησαν κάποια δόση συνεχίζουν κανονικά τον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από το χρόνο καθυστέρησης.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων και σε περίπτωση εμφάνισης γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τοπικές, όπως πόνος, ερυθρότητα, οίδημα(πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 48 ώρες με συχνότητα που εξαρτάται από την αντιγονική ισχύ του εμβολίου τον αριθμό των δόσεων που προηγήθηκαν και την ηλικία του παιδιού. Σπανιότερα παρατηρούνται συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, ωχρότητα, δύσπνοια, κνησμός αγγειονευρωτικό οίδημα, περιφερική νευροπάθεια και σπανίως αναφυλαξία (γενικευμένη αλλεργική αντίδραση).

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται ενδομυϊκά. Γίνεται βασικός εμβολιασμός με τρείς δόσεις ( 1η δόση κατά την πρώτη επίσκεψη, 2η δόση 2 μήνες μετά την 1η επίσκεψη και 3η δόση 6 μήνες μετά την 1η επίσκεψη) και μετά ακολουθεί μια αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια. Αν το παιδί έχει διακόψει ή καθυστερήσει κάποια δόση, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά.

Μορφή - συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φύσιγγες μιας δόσης με στείρο εναιώρημα 0,5 ml.

Σταθερότητα - Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάψυξη.

Παρατηρήσεις

- Παρέχει προστασία για την διφθερίτιδα στο 100% και για τον τέτανο στο 96% των εμβολιασθέντων μετά την 3η δόση.
- Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα), το ΙΕΠ (ιλαράς- ερυθράς –παρωτίτιδας), συνδεδεμένο εμβόλιο του αιμόφιλου της γρίππης (Act-Hib ή Hiberix ή Hibtitter) και της ηπατίτιδας Β (Engerix ή Recombivax) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
- Σε άτομα με ανοσοκαταστολή η ανοσολογική απάντηση είναι ελαττωμένη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.