Εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου τύπου ενηλίκου (Td)

Γενικά

To Td είναι ένα εμβόλιο που παρέχει ταυτόχρονα προστασία από την διφθερίτιδα και τον τέτανο.
Αποτελείται από 2 μονάδες Lf τοξοειδούς (ατοξικό προϊόν του μικροβίου) διφθερίτιδας και 10 μονάδες Lf τοξοειδούς τετάνου, προσροφημένα σε φωσφορικό αργίλιο.

Ενδείξεις

Προφύλαξη από διφθερίτιδα και τον τέτανο σε άτομα ηλικίας άνω των 7 χρόνων. Παιδιά που καθυστέρησαν κάποια δόση συνεχίζουν κανονικά τον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από το χρόνο καθυστέρησης.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων και σε περίπτωση εμφάνισης γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τοπικές, όπως πόνος, ερυθρότητα, οίδημα(πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 48 ώρες με συχνότητα που εξαρτάται από την αντιγονική ισχύ του εμβολίου τον αριθμό των δόσεων που προηγήθηκαν και την ηλικία του παιδιού. Σπανιότερα παρατηρούνται συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, ωχρότητα, δύσπνοια, κνησμός αγγειονευρωτικό οίδημα, περιφερική νευροπάθεια και σπανίως αναφυλαξία (γενικευμένη αλλεργική αντίδραση).

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται ενδομυϊκά. Γίνεται βασικός εμβολιασμός με τρείς δόσεις ( 1η δόση κατά την πρώτη επίσκεψη, 2η δόση 2 μήνες μετά την 1η επίσκεψη και 3η δόση 6 μήνες μετά την 1η επίσκεψη) και μετά ακολουθεί μια αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια. Αν το παιδί έχει διακόψει ή καθυστερήσει κάποια δόση, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φύσιγγες μιας δόσης με στείρο εναιώρημα 0,5 ml.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάψυξη.

Παρατηρήσεις

– Παρέχει προστασία για την διφθερίτιδα στο 100% και για τον τέτανο στο 96% των εμβολιασθέντων μετά την 3η δόση.
– Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα), το ΙΕΠ (ιλαράς- ερυθράς -παρωτίτιδας), συνδεδεμένο εμβόλιο του αιμόφιλου της γρίππης (Act-Hib ή Hiberix ή Hibtitter) και της ηπατίτιδας Β (Engerix ή Recombivax) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
– Σε άτομα με ανοσοκαταστολή η ανοσολογική απάντηση είναι ελαττωμένη.

Διαβάστε επίσης