Η ποιότητα ζωής επηρεάζει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου

Ενα ειδικό ερωτηματολόγιο χρησιμοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό που η ποιότητα ζωής ενός ασθενή με στεφανιαία επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Κύριος σκοπός των 19 ερωτήσεων που περιελάμβανε το ερωτηματολόγιο ήταν να βαθμολογηθεί, με ένα όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο και σε μία κλίμακα από το ένα έως το εκατό, η ποιότητα ζωής που θεωρούσαν ότι είχαν οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Υψηλότερες βαθμολογίες έδειχναν καλύτερη ποιότητα ζωής, ελαφρύτερα συμπτώματα και λιγότερους κινητικούς περιορισμούς για τους ασθενείς. Οι χαμηλότερες βαθμολογίες συνδέονταν και με υψηλότερο κίνδυνο για ένα καρδιακό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να ήταν και μοιραίο.

Η πρωτοτυπία της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα ερωτηματολόγιο χρησιμοποιείται για να προβλεφθεί η εξέλιξη αλλά και η πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η αξία και η σημασία των άλλων μεθόδων, η απλότητα και το χαμηλό οικονομικό κόστος του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό, καθώς μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία στον καρδιολόγο και να τον βοηθήσουν στην κατάρτιση του θεραπευτικού σχήματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση