Δίμηνη διακοπή του τσιγάρου πριν από μία εγχείρηση μειώνει τις επιπλοκές

Οι καπνιστές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, κόβοντας ή μειώνοντας το τσιγάρο, περίπου 2 μήνες πριν από την επέμβαση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Το τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών επιπλοκών καθώς και προβλημάτων στην επούλωση των τραυμάτων, μετά από μία χειρουργική επέμβαση, καθώς επιδρά στην καρδιά, τους πνεύμονες, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Bispebjerg της Κοπεγχάγης, μελέτησαν 120 καπνιστές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση. Κάποιοι από αυτούς διέκοψαν ή μείωσαν το κάπνισμα 6-8 εβδομάδες πριν από την επέμβαση, λαμβάνοντας ειδική συμβουλευτική αγωγή ή ειδική θεραπεία.

Η διακοπή ή η μείωση του καπνίσματος είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην επούλωση των τραυμάτων, καθώς μόνο το 5% των ατόμων που δέχθηκαν την αντικαπνιστική θεραπεία παρουσίασε επιπλοκές που σχετίζονται με την επούλωση, σε σχέση με το 31% των ασθενών που δεν έκαναν καμία προσπάθεια διακοπής.

Επιπλέον στην ομάδα διακοπής ή μείωσης του καπνίσματος, δε σημειώθηκαν καρδιαγγειακές επιπλοκές, ενώ στην ομάδα των καπνιστών οι επιπλοκές αυτές έφτασαν το 10%, ενώ όσοι διέκοψαν ή μείωσαν το κάπνισμα παρέμειναν για μικρότερο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν το πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος πριν από χειρουργική επέμβαση και επισημαίνουν ότι για πολλούς ασθενείς μπορεί να αποτελέσει αφορμή για οριστική διακοπή της συνήθειας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση