ατυπα κυτταρα τραχηλου | περιαρθρίτιδα ώμου θεραπεια | πονος στο μηνισκο | ξηρο φατνιο

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για άνοιαΗ μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από το είδος των αλκοολούχων ποτών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού The Lancet. Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν 5.400 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών για μία περίοδο έξι ετών και βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν μέχρι και τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα, είχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιασδήποτε μορφής άνοια συμπεριλαμβανομένης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 197 άτομα ανέπτυξαν άνοια ή Αλτσχάιμερ. Τα άτομα τα οποία κατανάλωναν ένα με τρία ποτά την ημέρα είχαν 42% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια, οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες υγείας, ενώ σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν αλκοόλ, είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια που σχετίζεται με τη μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου.

Ωστόσο όσοι κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα, δε φάνηκε να ευνοούνται από την προστατευτική αυτή δράση του αλκοόλ.

Παλαιότερες έρευνες, είχαν επίσης δείξει ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα βοηθούν στην πρόληψη της μείωσης της αντίληψης που σχετίζεται με το γήρας, ενώ υπάρχουν στοιχεία για την καρδιοπροστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ η οποία φαίνεται ότι βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη δημιουργία θρόμβων αλλά και βελτιώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Στην προστατευτική αυτή δράση του αλκοόλ φαίνεται να βασίζονται τα ευρήματα της τελευταίας αυτής μελέτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Εrasmus, στο Ρότερνταμ, που διεξήγαγαν τη μελέτη.

Μία άλλη εκδοχή για την προστατευτική αυτή δράση του αλκοόλ, σύμφωνα με τους Ολλανδούς επιστήμονες, βασίζεται στο ό,τι το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα την πνευματική λειτουργία, μέσω της απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ακετυλοχολίνη επηρεάζει θετικά τη μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα, ενώ έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την έκκριση της ακετυλοχολίνης, ενώ αντίθετα τα αυξημένα επίπεδα αλκοόλ την αναστέλλουν.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.