Η σάλτσα τομάτας μειώνει τον κίνδυνο από καρκίνο του προστάτη

Οι άνδρες οι οποίοι καταναλώνουν τρόφιμα με βάση τη σάλτσα τομάτας δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί και να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά το 1/3, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησαν 47.000 άνδρες για μία περίοδο 12 ετών και βρήκαν ότι όσοι άνδρες κατανάλωναν προϊόντα με βάση τη σάλτσα τομάτας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 37% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με το Δρ. Edward Giovannucci, επικεφαλής της έρευνας στο Χάρβαρντ, οι τομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται κυρίως στη φλούδα της τομάτας, και στο οποίο αποδίδεται και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της τομάτας.

Μάλιστα η σάλτσα τομάτας φαίνεται να υπερέχει έναντι της φρέσκιας τομάτας, καθώς ακόμα καλύτερη απορρόφηση λυκοπενίου επιτυγχάνεται όταν οι φρέσκες τομάτες θερμανθούν με λίγο λάδι για την παρασκευή σάλτσας. Υπάρχουν πολλές έρευνες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την προστατευτική δράση του λυκοπένιου στον καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τομάτας και προϊόντων που έχουν σαν βάση σάλτσα τομάτας είναι ενδεδειγμένη και κυρίως για τους άνδρες.

Τα νέα αυτά αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να εντάξει κανείς στο διαιτολόγιό του φαγητά που έχουν σαν βασικό συστατικό τη σάλτσα τομάτας όπως είναι και τα παραδοσιακά Ελληνικά κοκκινιστά φαγητά είτε περιέχουν κρέας είτε όχι (πχ λαδερά όπως τα φασολάκια ή αρακά).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση