βηματοδοτη | αυστραλιανο αντιγονο | cmv igm | αποστημα | κύστη στο συκώτι | νόμισμα στον πυλωρό

Το άγχος προσθέτει πόντους στην κοιλιάΓνωρίζουμε όλοι ότι το άγχος επιδρά αρνητικά στην ψυχική μας υγεία. Αυτό που πιθανόν να μη γνωρίζουμε είναι ότι το άγχος μπορεί να προσθέσει και μερικούς παραπάνω πόντους στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα να μην ...κουμπώνει το παντελόνι. Μέσω αυτής της διαδικασίας το μακροχρόνιο στρες, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, αφού οι διαταραχές που προκαλεί αυξάνουν τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης και διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη Σουηδών επιστημόνων από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Gothenburg στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 50 υπέρβαροι ενήλικες άνδρες μέσης ηλικίας, η συνεχής κατάσταση στρες δημιουργεί πλεόνασμα της ορμόνης που ενεργοποιεί το ένζυμο της συγκέντρωσης του λίπους και μάλιστα λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Και ενώ τα επίπεδα της ορμόνης μειώνονται με το πέρας της περιόδου του έντονου στρες, το λίπος παραμένει, δημιουργώντας μία σειρά προβλημάτων υγείας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν μάλιστα ότι το φαινόμενο της συγκέντρωσης λίπους στην κοιλιακή χώρας δεν παρατηρείται μόνο σε μεσήλικες άνδρες αλλά και σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, σε καταστάσεις έντονου άγχους ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την έκκριση μιας ορμόνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί κάποιους υποδοχείς που βρίσκονται στα λιποκύτταρα της κοιλιακής χώρας και έτσι τα λιποκύτταρα συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος. Ετσι λοιπόν φαίνεται ότι το ανθρώπινο σώμα έχει την προδιάθεση να αποθηκεύει λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν αγχωνόμαστε πολύ.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταπολεμηθεί το άγχος. Μπορούμε όμως με τη σωματική άσκηση, να ενεργοποιήσουμε την έκκριση β-ενδορφίνης, η οποία δρα κατευναστικά και περιορίζει το άγχος. Ωστόσο το πόσο συμβάλλει το άγχος στην αύξηση του σωματικού βάρους δεν έχει ακόμα αποδειχθεί, λένε οι ειδικοί και χρειάζονται ακόμα αρκετές μελέτες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες οι οποίοι παρουσιάζουν κεντρική (σπλαχνική) παχυσαρκία τείνουν να παρουσιάζουν αλλαγές στη δράση του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο συνδέει τις περιοχές του εγκεφάλου (υποθάλαμος, υπόφυση) που ελέγχουν το μεταβολισμό, με τα επινεφρίδια τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή πολύ σημαντικών ρυθμιστικών ορμονών.

Αυτές όλες οι αλλαγές φαίνεται να εξηγούν το πως το στρες οδηγεί στην εναπόθεση λιπώδους ιστού γύρω από τη μέση, αφού οι αλλαγές αυτές δεν παρατηρήθηκαν στα εξίσου υπέρβαρα άτομα με πιο ομοιογενή κατανομή λίπους στο σώμα.

Οι άνδρες με σπλαχνική παχυσαρκία είτε εκτίθενται σε περισσότερο στρες είτε δεν έχουν "καλούς" μηχανισμούς αντιμετώπισής του, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.