Η λεπτίνη δείκτης κινδύνου για καρδιοπάθειες

Η λεπτίνη, μία ορμόνη η οποία παράγεται από τα λιποκύτταρα, πιθανόν να παίζει βασικό ρόλο στην αναγνώριση του κινδύνου από καρδιοπάθειες, αλλά και από υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Circulation.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 377 άνδρες οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα ή είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για θρόμβωση καρδιακών αρτηριών, κατά την τελευταία πενταετία και 800 υγιείς άνδρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα ήταν 16% υψηλότερα στους άνδρες με το ιστορικό καρδιοπάθειας, σε σχέση με τους υγιείς άνδρες.

Για κάθε αύξηση κατά 30% στα επίπεδα της λεπτίνης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιαγγειακού περιστατικού αυξάνευται κατά 25% σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η σχέση της λεπτίνης με τις καρδιοπάθειες είναι ανεξάρτητη από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της ποσότητας σωματικού λίπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το νοσοκομείο Glasgow Royal Infirmary της Σκοτίας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Η λεπτίνη παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, στέλνοντας μηνύματα αίσθησης πληρότητας στον εγκέφαλο. Η ανακάλυψή της, την τελευταία δεκαετία, αύξησε τις ελπίδες για την εύρεση φαρμάκου για την παχυσαρκία.

Ωστόσο τα πειράματα σε ποντίκια δεν επιβεβαιώθηκαν στους παχύσαρκους ανθρώπους, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης, με αποτέλεσμα επιπλέον ενέσεις λεπτίνης να μην κάνουν διαφορά.

Αυξημένα επίπεδα λεπτίνης έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, ανεξάρτητα από το ποσοστό σωματικού λίπους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση