Εμβολιασμός κατά της γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης θα πρέπει να το κάνουν ώστε να προφυλαχθούν από τις συνέπειες της νόσου, επισημαίνει ο διευθυντής της Γηριατρικής Κλινικής του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, κ. Νίκος Παπαναγιώτου. Αν και ο κίνδυνος, η γρίπη που πλήττει την Ιταλία να “περάσει” τα σύνορα είναι περιορισμένος, οι ηλικιωμένοι πέρα από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να ντύνονται σωστά και να αερίζουν συχνά το σπίτι.

Οπως εξήγησε ο κ. Παπαναγιώτου, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αν και ξεκινά τον Οκτώβριο, μπορεί να γίνει και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη), και δεν έχουν εμβολιαστεί, οι ειδικοί τονίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά και τους συνιστούν να εμβολιαστούν.

Τα άτομα αυτά θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο του πνευμονιόκκοκου, το οποίο σε αντίθεση με το αντιγριπικό δεν χρειάζεται επανάληψη κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκοκου χορηγείται σε μια δόση, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται μια ακόμη δόση πέντε χρόνια μετά.

Τα δύο εμβόλια για τις ομάδες υψηλού κινδύνου χορηγούνται δωρεάν στους ασφαλισμένους.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα, που εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, με σχετική εγκύκλιο του 1999, συστήνει τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα τα άτομα που πρέπει να εμβολιάζονται είναι:

– Ατομα ηλικίας 65 ετών και άνω

– Ατομα που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, ειδικά της καρδιάς ή των πνευμόνων.

– Ατομα που πάσχουν από διαβήτη ή σοβαρής μορφής αναιμία

– Ατομα με μειωμένη δράση του ανοσολογικού συστήματος (είτε από κάποιο νόσημα είτε γιατί παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).

-Επαγγελματίες του χώρου της Υγείας που έρχονται σε συχνή επαφή με τις παραπάνω ομάδες ατόμων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση