Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α και ταξίδια υψηλού κινδύνου

Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α και ταξίδια υψηλού κινδύνουΗ πλειονότητα των συνηθισμένων ασθενειών, που σχετίζονται με τα ταξίδια, είναι αποτρέψιμες με μία απλή αγωγή εμβολιασμού. Ενα απλό σχήμα εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α, για παράδειγμα, προστατεύει το λιγότερο για 10 χρόνια, καλύπτοντας έναν ταξιδιώτη για πολλαπλά ταξίδια σε επικίνδυνους προορισμούς και του επιτρέπει να ταξιδεύει χωρίς περιορισμό. Τα παραπάνω επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήριος Τσιόδρας, επιστημονικός συνεργάτης του Κ.Ε.Ε.Λ, με αφορρμή έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ταξιδιωτικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Φλωρεντία.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 60% των ταξιδιωτών, με προορισμούς υψηλού κινδύνου για μόλυνση από ηπατίτιδα Α, δεν είναι κατάλληλα προστατευμένοι έναντι της νόσου, κυρίως επειδή δε συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στις μέρες μας, ένα εκατομμύριο άτομα ταξιδεύουν κάθε εβδομάδα μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης της ηπατίτιδας.

Εάν όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό «υψηλού κινδύνου» ήταν εμβολιασμένοι, 8.217 περιπτώσεις ηπατίτιδας Α και 51 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ταξιδιωτικής Ιατρικής. Τέτοιοι προορισμοί είναι το Μαρόκο, η Τυνησία, η Ταϋλάνδη και γενικά η νότια Αμερική, η Αφρική, η Ινδική «υποήπειρος», η Ασία (εξαιρείται η Ιαπωνία), η Γροιλανδία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ταξιδιωτικής Ιατρικής (ΕΤΗΑΒ) έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση από τον ιατρικό κόσμο του κινδύνου προσβολής των ταξιδιωτών από ηπατίτιδα Α και έχει παροτρύνει την ιατρική κοινότητα να λάβει δραστικότερα μέτρα για την εξασφάλιση της προστασίας τους.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Η ηπατίτιδα Α είναι ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σε πολλές περιοχές του κόσμου. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο σε σχέση με άλλες.

Πρόκειται για άτομα που ταξιδεύουν ή εργάζονται σε χώρες, που έχουν υψηλή ή μέση ενδημικότητα ηπατίτιδας Α, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, χρήστες παράνομων ενδοφλέβιων ουσιών, άτομα που διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης στην εργασία, άτομα που μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές του παράγοντα πήξης και άτομα με χρόνια ηπατοπάθεια.

Τα παιδιά θεωρούνται, επίσης, ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς είναι επιρρεπή σε ανθυγιεινούς τρόπους διαβίωσης. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα εμφανίζουν ασυμπτωματική λοίμωξη, θεωρούνται σημαντικές ενδεχόμενες δεξαμενές της νόσου, μολύνοντας τα άτομα γύρω τους.

Προληπτικός εμβολιασμός

Παρά το γεγονός ότι η ηπατίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος και μολονότι είναι η συνηθέστερα σχετιζόμενη με ταξίδια νόσος, η πρόληψή της δεν είναι επαρκώς διαδεδομένη, ενώ είναι εφικτή με έναν απλό εμβολιασμό.

Αδρανοποιημένο εμβόλιο ήταν διαθέσιμο από το 1992 και η εμπειρία 10 χρόνων και περισσότερων από 50 εκατομμύρια δόσεων, έχει αποδείξει στην κλινική πράξη ότι πρόκειται για εμβόλιο με:

– Υψηλή ανοσογονικότητα

– Εξαιρετική εικόνα ασφάλειας

– Ταχεία έναρξη προστασίας και

– Μακροχρόνια προστασία από τη λοίμωξη της ηπατίτιδας Α.

Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α είναι αδρανοποιημένο εμβόλιο και μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με αρκετά άλλα εμβόλια, όπως της διφθερίτιδας, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου, του τυφοειδούς, της χολέρας, της λύσσας, του κίτρινου πυρετού ή της ηπατίτιδας Β.

Ο αρχικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία δόση χορηγούμενη ενδομυϊκά, η οποία παρέχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μία αναμνηστική δόση, η οποία χορηγείται μετά από 6 – 12 μήνες, παρέχει ανοσία για τουλάχιστον 10 χρόνια και η προοπτική διάρκεια της παρουσίας αντισωμάτων εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση