Γενετική προδιάθεση για αυξημένη λιπογένεση ως αιτία παχυσαρκίας

Η τάση για παχυσαρκία που έχουν πολλές παχύσαρκες γυναίκες πιθανόν να οφείλεται στο ότι μεταρέπουν τους υδατάνθρακες σε λίπος, πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με έρευνα που δημoσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Επιστήμονες από το Γεωργικό κολέγιο της Σκωτίας και από το Medical Research Council του Κέιμπριτζ, στη Μ. Βρετανία, μελέτησαν την επίδραση δύο διαφορετικών τύπων δίαιτας, σε παχύσαρκες και αδύνατες γυναίκες.

Και οι δύο τύποι δίαιτας ήταν πλούσιοι σε υδατάνθρακες. Ο πρώτος κάλυπτε απλά τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες, ενώ ο δεύτερος παρείχε 50% περισσότερες θερμίδες από τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες.

Οι παχύσαρκες γυναίκες, παρατηρήθηκε ότι είχαν σχεδόν διπλάσιο ρυθμό de novo λιπογένεσης, μία μεταβολική οδός κατά την οποία οι επιπλέον υδατάνθρακες αποθηκεύονται με μορφή σωματικού λίπους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην έρευνα ότι υπάρχει η πιθανότητα πολλοί άνθρωποι να έχουν γενετική προδιάθεση για αυξημένη de novo λιπογένεση, με αποτέλεσμα ακόμα και ελαφρώς αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη να οδηγεί σε παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση